Podijeli objavu

Pokrajinski šef Alternative za Njemačku i zastupnik u Bundestagu Frank Magnitz teško je ozlijeđen u fizičkom napadu nepoznatih muškaraca. Napad su osudile sve stranke u Njemačkoj.

Političar Alternative za Njemačku (AfD) Frank Magnitz je u napadu koji se zbio u ponedjeljak poslije podne teško ozlijeđen. Kako je priopćila bremenska policija, napad se dogodio u blizini kazališta na Goetheovom trgu. Magnitz je bio pozvan na novogodišnji prijem lokalnog lista. Prema izjavama svjedoka, Magnitza su napala tri muškarca pod kapuljačama, udarila su ga nečim po glavi i dok je ležao na zemlji udarali su ga nogama. Potom su pobjegli. Za njima se traga.

Dvojica radnika koji su istovarali robu iz kombija primijetili su teško ozlijeđenog Magnitza i pozvali hitnu pomoć.

Frank Magnitz (AfD)Frank Magnitz (AfD)

Za Radio Bremen Magnitz je izjavio u bolnici da se ne sjeća napada i da nije primijetio napadače, te da liječnici smatraju da je pravo čudo što nije došlo do još težih ozljeda. Ima potres mozga i rane na glavi. Rekao je da će ostati u bolnici još nekoliko dana.

„Rezultat huškanja”

Šefovi zastupničkoga kluba u Bundestagu Alice Weidel i Alexander Gauland su oštro osudili napad nazivajući ga „kukavičkim nasiljem koje ugrožava život” i koje je „rezultat huškanja protiv Alternative za Njemačku”. Pozvali su saveznu vladu da bezrezervno osudi nasilje koje trpi ta stranka. Bremenska Alternativa za Njemačku je u svom priopćenju izrazila ogorčenost da lijevo nasilje protiv te stranke ne nailazi na osudu ili se čak podržava. „Danas je crn dan za demokraciju u Njemačkoj”, stoji u priopćenju.

U Bremenu je na vlasti crveno-zelena koalicija. Socijaldemokratski gradonačelnik Carsten Sieling je najoštrije osudio nasilnički čin, a njemu su se pridružili i ostali političari iz bremenske pokrajinske vlade, opominjući da ni jedno uvjerenje ili kritika ne opravdavaju nasilje protiv onih koji drukčije misle. I na saveznoj razini osuda je jasna. Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas je na društvenim mrežama objavio:

“Nasilje ne smije nikada postati sredstvo političkog sučeljavanja, sasvim svejedno protiv koga i kakvi su motivi.” Dodao je da počinitelji moraju biti konsekventno gonjeni i oštro kažnjeni.

Glasnogovornik Savezne vlade Steffen Seibert je izjavio: „Brutalni napad je za najoštriju osudu. Nadamo se da će policija uspjeti pronaći počinitelje.” Osudama su se pridružili jedan od vodećih političara Ljevice Dietmar Bartsch, a supredsjednica Zelenih Annalena Baerbock je naglasila da je nasilje uvijek pogrešno i da nema što tražiti u demokratskom društvu. Šefica Socijaldemokrata Andrea Nahles je izjavila: „Alternativa za Njemačku je politički protivnik našeg tolerantnog i mirnog društva. Ali svatko tko se protiv te stranke bori nasiljem izdao je upravo te vrijednosti i ugrožava suživot.”

Prolaz prema unutarnjem dvorištuDo kazališta se mora proći kroz ovaj prolaz. Tu su nepoznate osobe napale Magnitza.

Višestruki napadi

Alternativa za Njemačku je u Bremenu već više puta bila cilj napada. Razbijana su stakla na uredima te stranke i oštećen njihov automobil. I u drugim gradovima je ista stranka meta napada. U Saskoj, u gradu Döbelnu, pred uredom te stranke je netko postavio eksplozivnu napravu i u detonaciji je zgrada prilično oštećena. Tri osobe su prvo uhićene, pa puštene. Za policiju su oni i dalje osumnjičeni.

U Donjoj Saskoj je prošlog vikenda netko ispisao prijeteće parole na kući jednog zastupnika Alternative za Njemačku, a u Berlinu su urede stranke gađali vrećicama s bojom. Mada ne postoji jedinstveno vođena statistika za Njemačku, pokrajinske statistike pokazuju da su suradnici i imovina Alternative za Njemačku najčešće mete napada. Pri tome se radi ili o prijetnjama, lakšim napadima ili šteti na imovini stranke. Težak fizički napad poput ovog u Bremenu je za sada iznimka. Za vrijeme predizborne kampanje 2017. u Njemačkoj su registrirana 54 delikta nasilja. Očito se trend nasilja u Njemačkoj promijenio. Između 2010. i 2015. političari ljevice su najčešće bili napadani, dok je poslije izbijanja izbjegličke krize i uspona Alternative za Njemačku najviše nasilja pretrpjela upravo ta stranka.

DW

Podijeli objavu