Naslovnica Regija Pejčinović Burić: Del Vechio nije trebao biti u Banja Luci

Pejčinović Burić: Del Vechio nije trebao biti u Banja Luci

261
0
Podijeli objavu

Što je bio motiv hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechia da bez znanja šefova u Banskim dvorima i na Zrinjevcu prisustvuje proslavi neustavnog Dana Republike Srpske u Banjoj Luci – još se ne zna. To će morati objasniti u Zagrebu, u koji je hitno povučen na konzultacije. Strani su diplomati proslavu u režiji Milorada Dodika ignorirali, ali ne i predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović, koji je – pozdravljen kao voditelj izaslanstva hrvatskog naroda – na svečanoj akademiji svjedočio posmrtnoj dodjeli odličja Slavku Lisici, ratnom zločincu osuđenom u Hrvatskoj. O tome je u “Temi dana” govorila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ministirca je komentirala odlazak veleposlanika Del Vechia u Banja Luku, kaže da ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s tom odlukom jer Hrvatska nikada nije sudjelovala u proslavi tog dana, a tako je trebalo biti i ovaj put i ovo je bila pogrešna procjena i odluka veleposlanika, zato su ga i pozvali na razgovor u Zagreb.

Ona je s njim već razgovarala, kazao je da nije bio na mimohodu i svečanoj akademiji, ali mediji su objavili njegovu sliku s Miloradom Dodikom na tim manifestacijama. Ministrica kaže da on tamo nije trebao biti jer se Hrvatska politika vezano za taj datum nije promijenila i to je dan na kojima hrvatski predstavnici nisu bili ranijih godina.

– Veleposlanik Del Vechio je to protumačio da je to poziv predsjedavajućeg Predsjedništva, on zaista nije išao na druge stvari, ali mi i dalje držimo da je bilo najvažnije da se taj dan nije trebao naći na tom mjestu, rekla je.

Krenule su špekulacije da veleposlanik ne bi otišao tamo bez znanja Zagreb, kazala je da su to neistine i da je to napravio na svoju ruku. Osvrnula se na to što sada čeka veleposlanika Del Vechia jer mu ističe peta godina mandata u BiH, rekla je da su u razgovorima o novom veleposlaniku jer njegov uobičajeni mandat od 4 godine prošao i ostao je tamo samo zato što je bila izborna godina i u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati veleposlanika.

Za njegovu petogodišnju misiju je rekla da je bio jako angažiran u svakom pogledu i tim više čudi ova njegova odluka.

Za prisustvovanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića ovoj neustavnoj proslavi ministrica je rekla da je to autonomna odluka i ni na koji način se na nju ne utječe iz Hrvatske.

– Gospodin Čović je donio političku procjenu da je za njega i za stranku to dobro, dodala je.

Čović je na svojem Twiter profilu napisao ‘Samo bezuvjetnim uzajamnim priznanjem, uvažavanjem i poštovanjem možemo unaprijediti odnose u našoj domovini BiH, a u interesu zajedničke #EU budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda. Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja!’

Pejčinović Burić se slaže s njim da u BiH treba razgovor, dogovor i kompromis, ali druga je stvar kontekst.

Ministrica je komentirala izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je reagirao na priopćenje hrvatskog MVEP-a da njegove izjave otežavaju pomirenje i u beogradskom tisku poručio da se Hrvatska treba ispričati Srbima za genocid i etničko čišćenje u doba NDH prije nego li počne dijeliti lekcije drugima.

– Žalosna je politika koja se nastavlja da se tendenciozno i zlonamjerno nastavljaju izjave visokih srbijanskih dužnosnika vezano na Hrvatsku. To sigurno nije put dobrosusjedstva, nije put izgradnje i mira. Istina i suočavanje s ulogom Srbije u prošlosti prema Hrvatskoj i prema susjednim državama može dovesti do preduvjeta da se stvaraju bolji odnosi s Hrvatskom i s drugim državama. Nadamo se da će i u Srbiji sazreti ta svijest da bez toga nema ni mira ni prosperiteta ni napretka u našem susjedstvu. Žao nam je da ministri Dačić i Vulin istupaju na isti način, to nije put izgradnje dobrih odnosa, naglasila je.

Vulin je još dodao da Hrvati žele protjerati i ovo malo Srba što je ostalo, Pejčinović Burić kaže da se nažalost radi o dva čovjeka koji dolaze iz najužeg enturaža Slobodana Miloševića o čijoj zloglasnoj ostavštini ne treba komentirati.

– Dok takvi ljudi sjede u srbijanskoj vladi, teško je očekivati da će ovakve zlonamjerne izjave prema Hrvatskoj ali i drugim državama prestati i zaista se prvo Srbija treba suočiti sa svojom ulogom u agresiji, smatra ministrica.

HRT

Podijeli objavu