Podijeli objavu

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (FZ MIO) u četvrtak je uputio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine informaciju da su se stekli ekonomski uvjeti da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može iskoristiti mogućnost, koju joj daje članak 81 novog Zakona o MIO, da izvanredno poveća minimalne mirovine.

U skladu s ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, tim postavljenim člankom Zakona da to povećanje može biti do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, Federalni zavod MIO predložio je Vladi da donese odluku da se minimalne mirovine povećaju za 3,2 posto.

Tako uvećana minimalna mirovina sada će iznositi 359,2 konvertibilne marke i nju će, kao i dosadašnju minimalnu mirovinu, primati oko 186.000 umirovljenika. Osim tog broja, mirovine će se povećati na novi iznos minimalne mirovine i za još oko 6800 umirovljenika koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne mirovine, do iznosa nove minimalne mirovine, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 umirovljenika od ukupno 416.500, koliko ih je sada na isplati, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda MIO, prenosi Jabuka.tv.

Iz Zavoda za mirovinsko podsjećaju da će, sukladno zakonskoj odredbi o obveznom godišnjem usklađivanju svih mirovina 15. travnja, s primjenom od 1. siječnja, biti usklađene sve mirovine, osim maksimalnih, te da se očekuje postotak usklađivanja također viši od 3 posto.

To usklađivanje će se primijeniti i na novi iznos minimalne mirovine, tako da će minimalne mirovine u 2019. godini biti više od 370 maraka, što je povećanje u odnosu na 28. veljače prošle godine, do kad je primjenjivan stari Zakon o MIO-u, za više od 14 posto, navodi se u priopćenju Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Podijeli objavu