Podijeli objavu

Ivan Del Vechio više nije veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Odluka je to Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske nakon što je Del Vechio prisustvovao jednom od događaja u okviru obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, javlja N1.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom Dana Republike Srpske.

Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg časnika JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine, priopćili su u četvrtak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić jučer je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije.

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio našao se pod kritikama zbog zbog susreta s predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci na Dan Republike Srpske.

Na toj proslavi, posmrtno je odlikovan Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio je za N1 kazao da na toj proslavi nije bio.

Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali, rekao je Del Vechio.

Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u BiH.

Podijeli objavu