Podijeli objavu

Vučić u svom makijavelizmu radikala poznaje samo odnos jačeg i slabijeg pa nema sluha za prava drugih koja bi ograničila njegovu medijsku i političku samovolju. Zato odbija čuti to što mu građani dovikuju sa ulice.

Snijeg je prestao padati. Na kolniku ga gotovo više nema se skoro istopio, a na pločnicima bljuzgavica otežava kretanje. Izgleda da subotom više nema dileme. I mokre i suhe ulice se u centru Beograda u 18 sati pune protestnim šetačima. Redoslijed zbivanja je već ustaljen. S kamiona se razglasom okupljenim građanima prvo obrate organizatori, a onda se kamion polako probija sve do Trga republike kako bi stao na čelo kolone.

Heroj Desko

Ovaj put je glumac Branislav Trifunović ljudima na početku protestnog skupa obznanio da su građani dobili još jednog heroja i izvojevali još jednu pobjedu jer je Desimir Desko Stojanov iz Rakita zajedno sa svojim susjedima uspio zaustaviti izgradnju mini hidroelektrane u njihovom selu. „Bravo Desko, bravo Rakito”, rekao je Trifunović. On je također napomenuo da je osam ljudi iz Kraljeva krenulo usred zime pješice na put dug 200 kilometara da bi došli na prosvjede u srijedu.

Predsjednica NVO-a Europski pokret s Kosova Rada Trajković je prisutnima rekla da bi svaki sporazum o razgraničenju na Kosovu bio „protivan pameti” i da Srbi na Kosovu ne trže mnogo: „Tražimo samo da se ne plašimo Srba, a otkako je Vučić na vlasti mi se plašimo Srba.” Pozvala je predsjednika Srbije da ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju i da isporuči Milana Radojičića Prištini jer je optužen za ubojstvo Ivanovića. Podsjetila je da je Oliver Ivanović ubijen prije godinu dana rekavši da je bio „najbolji među nama”.

Ovaj put kolona je išla Makedonskom i Svetogorskom ulicom, Takovskom do RTS-a, pa potom Ulicom kneza Miloša do Terazija i nazad do Studentskog trga.

„Pregazićemo ih”

Serbien Proteste in Belgrad (DW/D. Dedović)Jasna poruka

Dok su građani i šesti put za redom subotom izišli na beogradske ulice kako bi izrazili neslaganje sa stanjem u zemlji i tumačenjem tog stanja koje propagira vlast, predsjednik države je kao u poznatom holivudskom filmu „Sviščev dan” na svim televizijskim kanalima ponavljao rečenicu: „Borba će trajati godinama. Bit će teška, ali pregazit ćemo ih”. Ne, nije mislio na političke protivnike. Tako prvi čovjek države najavljuje izmjenu kaznene politike, posebno za krivična djela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubojstva djece i trgovinu oružjem i narkoticima.

Sjećam se da njemački političari, kada su ljuti na kriminalce kažu da će odmetnici od zakona „osjetiti svu snagu pravne države”. Tamo prijete zakonom, ovdje zaoštravaju zakone pa prijete da će pregaziti one koji ih krše. Vučićeva retorika uvijek je ista, bez obzira radi li se o stvarnim ili izmišljenim protivnicima, o istinskim kriminalcima ili zlurado kriminaliziranim političkim protivnicima. Ona je proizvod loše sublimacije radikalnih nagona.

Otvoreno pismo nasmijanom predsjedniku

Između dva protesta su pobunjeni građani i predsjednik razmijenili nekoliko javnih riječi. Točnije, organizatori protesta su optužili Vučića da je vrhovni glavni i odgovorni urednik gotovo svih medija u Srbiji, te da je izjavio kako izuzetno cijeni urednike agresivnih provladinih tabloida. „Pišemo Vama da bi ostao javni trag o tome kako je Srbija postala zemlja nasilja, mržnje i javne diskreditacije za vrijeme Vaše vladavine. Dobili ste mandat da budete predsjednik svih građana, a ne da se obračunavate sa svima koji se usude misliti”, piše između ostalog u njihovom priopćenju.

Ovaj dio je Vučić jednostavno ignorirao. Ali primjedbe o predsjednikovoj kosovskoj politici su izazvale reakciju. One su očito nasmijjale čovjeka koji se inače rijetko smije. Da podsjetimo, organizatori protesta su postavili nekoliko pitanja iz kosovskog ciklusa: „Zašto nam carine od 100 posto uvodi Vlada u kojoj sjede tri tvoja ministra?” Ili: „Kako to da Hashim Thachi u Skupštini Kosova raspravlja o pregovorima i planovima, a ti bježiš od razgovora sa svojim narodom?”. Vučić je reagirao odmah: „Nasmijao sam se, toliko je glupo”. Uslijedile su poznate tirade o tome da je opozicija, dok je bila vlast izdala i prodala Kosovo, a da on sada vadi kestenje iz vatre.

Građani sve glasniji, Vučić bez sluha 1

Drago@dwalsogard

Šesta subota za redom. Beogradske mokre ulice. Gradjani opet izlaze iz topih prostorija, iz privatne zone komfora, da bi na ulici izrazili nezadovoljstvo stanjem u zemlji. I načinom na koji o tome vlast govori.Ili ćuti. @DW_Srpski

Političari u sjenci

Posle svega ovoga stječe se dojam da Vučić ne može ili ne želi čuti to što mu građani s prepune ulice vrlo glasno iz subote u subotu dovikuju. Jer da čuje, morao bi se povući s mjesta šefa stranke i da se kao predsjednik vrati u svoj ustavni okvir. Njegovi fikusi bi morali preuzeti odgovornost. Sudovi bi morali zaštititi građane i novinare od samovolje vlasti. Ukratko, to bi bila dvorska revolucija. Koja je u srpskim uvjetima toliko vjerojatna kao i članstvo u EU od prvog ožujka ove godine. Vučić u svom radikalskom makijavelizmu poznaje samo odnos jačeg i slabijeg. Dok je jači, jedva da ima sluha za prava slabijeg koja bi ograničila njegovu medijsku i pravnu samovolju. A pravna država, demokratske institucije i slobodni mediji isključuju upravo taj animalni odnos između pojedinaca i grupa.

Usprkos tome što mu je predsjednik takav ili baš zbog toga, Branislav Trifunović je rekao: „Pobijedit ćemo one koji ovaj narod nazivaju izdajnicima, ološima, stranim plaćenicima”.

O svemu ovom razmišljam dok pratim kolonu natrag prema Terazijama. Rituali najglasnijeg negodovanja kod RTS-a su ostali isti, geg s pjesmom posvećenom Barbari sa Studija B, koja se osramotila „profesionalnim” izvještavanjem s privih prosvjeda, također. I zahtjevi građana se nisu mijenjali: vidljivost protesta na Javnom servisu, jednako medijsko tretiranje svih političkih opcija, pronalaženje i uhičenje počinitelja i nalogodavaca ubojstva Olivera Ivanovića, smjene ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

„Srbija je talac”

Pored već poznatih transparenata, primijetio sam i nekoliko novih: „Srbija je talac lažova, lopova, izdajnika!” ili „Tajkuni + mafija = Vučićeva partija”. Mlađi sudionici demonstracija očito misle i na poruke koje bi trebale biti razumljive svima širom sveta: „…and Justice for All”  što je naziv jednog albuma grupe „Metallica”.

Na protestu su viđeni i političari Zoran Lutovac, Boško Obradović, Zoran Živković, Aleksandra Jerkov, Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dragan Đilas i Dušan Petrović. Ali nitko od njih se nije uhvatio mikrofona. Žilavost prosvjeda očito ima učinka i u unutrašnjosti zemlje. Protesti su prethodnih dana održani u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Kraljevu, Kuršumliji i Požegi.

„Hrabri ljudi, hajde da im poručimo da nas je ipak više. Živjela Srbija!” , rekla je Jelena Anasonović, jedna od koordinatorica protestnih okupljanja. Prosvjed u Beogradu je završen bez incidenata. Broj okupljenih građana više nije tema. Očito je da su i mediji skloni vlasti i ministri koji su se igrali brojanja došli do zaključka da nije pametno podcjenjivati široku kolonu koja se protegla od RTS-a do Palače Albanije. Sljedeći protest je najavljen za 16. januar, dan ubojstva Olivera Ivanovića. “Ostavite zviždaljke kod kuće i donesite svijeće”, rekao je okupljenim građanima Branislav Trifunović.

DW

Podijeli objavu