Podijeli objavu

Grčki parlament otvorit će u utorak raspravu o povjerenju vladi, rekao je dužnosnik u parlamentu, a glasovanje se očekuje u srijedu navečer.

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je glasovanje o povjerenju vladi nakon ostavke koalicijskog partnera, ministra obrane Panosa Kamenosa, i izlaska iz koalicije njegove stranke Neovisni Grci u nedjelju zbog dogovora o novom imenu Makedonije.

Ciprasova stranka Syriza ima 145 od 300 mjesta u parlamentu i potporu jednog neovisnog zastupnika.

Premijeru treba potpora još najmanje petero zastupnika kako bi dobio povjerenje tijekom glasanja u srijedu.

Ministrica turizma Elena Kountoura i jedan zastupnik Neovisnih Grka rekli su u ponedjeljak da će pružiti potporu Ciprasu tijekom glasanja.

Čak i ako Cipras dobije povjerenje zastupnika, politička neizvjesnost će porasti jer će se vlada morati osloniti na potporu zastupnika izvan Syrize kako bi progurala svoje zakonske prijedloge.

Cipras se nada da će parlament glasati o dogovoru o makedonskom imenu nakon glasanja o povjerenju vladi – ako povjerenje bude potvrđeno – te da će dovršiti planirane reforme prije novih izbora.

Aktualni mandat mu istječe u listopadu.

Cipras je u petak čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Lopta je sada u grčkom polju jer će promjena imena stupiti na snagu tek kad grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su ljetos potpisali premijeri Zaev i Cipras.

Podijeli objavu