Podijeli objavu

Nova web stranica Hrvatskog sabora nakon 15 godina ne donosi ništa revolucionarno, a dovodi u pitanje vjerodostojnost Vladine ‘politike otvorenih podataka’, koja taj format spominje kao jedno od svojih načela, priopćio je u utorak GONG

Redizajnom sabor.hr nije ponudio i pristup podacima putem sučelja programskih aplikacija (API-ja). Štoviše, aplikacijama koje koriste službene saborske podatke, poput Parlametra, Sabor je na ovaj način doslovno “zalupio vratima”, a da bi ih ponovo odškrinuli trebat će dodatno vrijeme i dodatna sredstva.

Danas je to Parlametar, a sutra, zahvaljujući nedosljednoj politici, može biti bilo koja druga aplikacija koja javnim podacima želi dati dodatnu vrijednost, stoji u priopćenju.

Dodatna sredstva, ali iz državnog proračuna, tražit će i objava API-ja na koji se Sabor obvezao Akcijskim planom Partnerstva za otvorenu vlast u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Rokovi se nigdje ne spominju, ističe GONG.

Nakon 15 godina – ništa revolucionarno

Iako predstavlja veliki napredak u odnosu na staru stranicu, što ne treba iznenaditi jer zadnji ozbiljan redizajn službenih saborskih stranica datira iz 2003. godine, redizajn 15 godina kasnije nije ponudio ništa revolucionarno. Omogućio je tek eksport podataka u csv ili xls formatu, a raspored mjesta u sabornici sada je interaktivan.

Pristup javnosti podacima u stvarnom vremenu – takozvani API (Application Programming Interface), sljedeća je planirana faza u ažuriranju saborske web stranice, stoji u odgovoru koji smo dobili na zahtjev za pravo na pristup informacijama, o tome kada, bit ćemo pravodobno obavješteni, navodi GONG.

Pitanja bez odgovora

“Kada, pitali smo i u press službi Hrvatskog sabora, i zašto nije omogućen pristup staroj stranici sabor.hr, što je uobičajena praksa kod ovakve vrste migracija. Na ova dva pitanja odgovora nema”.

Odluka o gašenju stare stranice donesena je na razini Sabora, kažu iz Službe za medije, a objašnjenje zašto API nije javno dostupan nemaju, kaže se u priopćenju.

Autor: HINA

Podijeli objavu