Podijeli objavu

Sporazumni izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, takozvani uređeni Brexit, propao je. Britanski parlamentarci glasovali su sinoć: 432 bilo je protiv i samo 202 za sporazum.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbin zatražio je glasovanje o povjerenju premijerki – ono bi trebalo biti održano danas.

– Jasno je da ovaj dom ne podupire Sporazum. Ali glasovanje nam ne govori o tome što parlament podupire!? Prvo onima koji se boje da će Vlada zaustaviti odbrojavanje do 29. ožujka. To nije naša strategija! Uvijek sam vjerovala da je najbolje izlaći iz Unije na uređen način, uz sporazum – poručila je premijerka May.
Povijesni poraz britanske premijerke May, slijedi glasovanje o povjerenju 1
– Rezultati glasovanja najveći su poraz neke vlade još od 20-ih godina prošlog stoljeća. U ovom domu to je katastrofalan poraz ove vlade nakon dvije godine propalih pregovora. Parlament je presudio ovakvom Brexitu i zadao mu odlučujući udarac – izjavio je čelnik laburista Jeremy Corbyn.

S obzirom na to da je sporazum o Brexitu doživio ovako težak poraz, izgledno je da će Britanci morati na parlamentarne izbore, koji bi se mogli dogoditi upravo u vrijeme kad je predviđen izlazak njihove zemlje iz Europske unije.

U Londonu se jučerašnje glasovanje pratilo na ulici, a rezultat je izazvao oduševljenje okupljenih.

Podijeli objavu