Podijeli objavu

U Splitsko-dalmatinskoj županiji gripa je odnijela prvi ljudski život

U jeku epidemije gripe koja bi do kraja siječnja trebala doseći vrhunac, zbog komplikacija u vezi s gripom u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnesen je prvi ljudski život, izvještava Slobodna Dalmacija. Riječ je o 80-godišnjem pacijentu koji je preminuo na Križinama.

“Trenutačno na Klinici imamo 17 pacijenata koji imaju gripu s komplikacijama. Dnevno u ambulanti pregledamo između 70 i 90 pacijenata i vjerujte da nam nije lako. Polovica njih ima gripu i neku od komplikacija, najčešće upalu pluća”, rekao je prof. dr. Ivo Ivić, zamjenik predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Nema zdravstveno ugroženih

I dok su u utorak imali dva kritična slučaja kojima se zdravstveno stanje poboljšalo, potvrdio je da u srijedu prijepodne, kada je dao izjavu za Slobodnu Dalmaciju, nije bilo još osoba kojima su životi ugroženi zbog komplikacija uslijed gripe.

Do sada je na području Splitsko-dalmatinske županije službeno zabilježeno 600 slučajeva gripe, a broj je zasigurno veći ako se uzmu u obzir neprijavljeni slučajevi.

Cjepiva još uvijek ima

“U proteklih tjedan dana broj službeno oboljelih od gripe porastao je za 100 posto. Prošli tjedan smo ih imali 300, a sada 600. Epidemija je u punom jeku, a i na Infektologiji KBC-a bilježe porast oboljelih.

Moramo napomenuti da još uvijek, pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije, imamo 200-300 doza cjepiva i da još uvijek vlada zainteresiranost za cijepljenje. Evo, u utorak je bilo nekoliko osoba koje su se cijepile.

Kod osoba koje se redovito cijepe protiv gripe imunološki sustav stvori zaštitu u roku od 10 dana, dok kod onih osoba koje se ne cijepe redovito, za stvaranje zaštite treba do tri tjedna”, rekla je dr. Dijana Nonković, šefica epidemiološke službe na Higijenskom.

Pedijatrijske ambulante pod pritiskom

Pedijatrijske ambulante u primarnoj zdravstvenoj zaštiti također su pod pritiskom, pa je splitska pedijatrica dr. Snježana Kapor-Jeričević ispričala kako se broj djece koju roditelji dovode mijenja svaki dan, ali je u pravilu riječ o 60 do 90 pacijenata. Ponekad ih bude i više od 100.

U prosjeku desetak pacijenata dnevno ima problem s gripom.

K.A.

Podijeli objavu