Podijeli objavu

Libanonski  predsjednik Michel Aoun pozvao je na Arapskome gospodarskom summitu svjetske sile da se angažiraju oko povratka sirijskih izbjeglica kućama, bez obzira na političko rješenje rata u toj zemlji.

Aoun je rekao u Bejrutu i da Libanon ima više rješenja za siguran povratak izbjeglica kućama koje će iznijeti na summitu.

Od početka sukoba u Siriji 2011. više od milijun ljudi pobjeglo je odande u Libanon. Po podacima humanitarnih agencija, ondje žive u ekstremnom siromaštvu.

UN kaže da njihov povratak u zemlju još nije siguran.

Libanonski dužnosnici pozvali su izbjeglice da se vrate kućama nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad vratio veći dio teritorija zemlje uz rusku i iransku pomoć.

No podjele između arapskih država o pitanju Sirije, kao i unutarnje nesuglasice među Libanoncima, potkopali su summit i prije njegova početka, a nekoliko je čelnika odustalo od sudjelovanja, piše Hina.

Ključni kamen spoticanja je nedoumica treba li Siriju ponovno primiti u Arapsku ligu, nakon što je prije više od sedam godina njezino članstvo u savezu suspendirano.

Podijeli objavu