Podijeli objavu

Skupina Pravda za Davida, koja je utemeljena kako bi se otkrila istina o nerazjašnjenoj smrti mladog Banjalučanina Davida Dragičevića iz ožujka 2018.,  prosvjedovala je u utorak zbog postupka policije Republike Srpske, čiji su pripadnici dan ranije uhitili dvije osobe i onemogućili mirnu šetnju desetaka prosvjednika koji su ponovo pokušali podsjetiti na činjenicu da taj slučaj ni do danas nije razjašnjen.

“Želimo znati na temelju čega je bilo kome zabranjeno stajati na Trgu Krajine. Zbog čega se građani moraju sklanjati, tko naređuje policiji da ih tjera s tog mjesta i zbog čega? Institucije niti jednom nisu pravno obrazložile svoje postupanje, a mi ih ponovno pozivamo da službenim očitovanjem objasne zašto je zločin stajati na javnoj površini”, stoji u priopćenju skupine Pravda za Davida, dostavljenom medijima.

Priopćenje je objavljeno nakon uhićenja dvojice prosvjednika u ponedjeljak navečer na središnjem banjolučkom trgu. Nekoliko desetaka osoba tamo je nakon više tjedana ponovo pokušalo simboličnom šetnjom podsjetiti na nerazjašnjenu smrt Davida Dragičevića, no policija je odmah reagirala rastjeravši ih, dok su dvojica sudionika privedena.

Banjolučka policijska uprava u utorak je objavila kako su dvije osobe uhićene zbog kršenja odredbi zakona o javnom redu i miru. Policija tvrdi kako su kod jednog od privedenih pronađena “dva predmeta pogodna za nanošenje tjelesnih ozljeda”, a nakon privođenja o svemu je izvijestila suca općinskog suda za prekršaje.

Nekoliko desetaka članova skupine Pravda za Davida u ponedjeljak je stiglo na Trg krajine nakon uobičajenog okupljanja pred pravoslavnom sabornom crkvom, gdje od kraja prosinca prošle godine svake večeri pale svijeće za mladića za kojega smatraju da je ubijen, a da taj zločin vlast i policija svjesno prikrivaju.

Odmah su ih okružili policajci i naložili im da se raziđu. Skupina Pravda za Davida navodi kako je policija privela jednog muškarca jer je kazao kako ne želi otići, a drugoga kada je podigao ruku u znak prosvjeda. Članovi skupine pitaju se “zbog čega je zabranjeno podići šaku u javnosti”.

Policija je nasilno intervenirala protiv prosvjednika u Banjoj Luci 30. prosinca rastjeravši sudionike šetnje kroz gradm, piše Hina. Nakon toga su najavili kako više neće dopustiti nikakvo okupljanje članova ove skupine, no nikakav dokument o tome do danas navodno nije izdan.

“Mi i dalje inzistiramo na tome da dobijemo pismeno rješenje o nekakvoj zabrani koju MUP RS stalno spominje, ali ga uporno nema”, navedeno je u priopćenju, uz zahtjev da im netko napokon objasni tko uopće smije prolaziti središnjom banjolučkim trgovima i koliko se tamo može zadržavati.

“Sve ovo nas podsjeća na doba nacizma, kada su neprijatelji režima obilježavani Davidovom zvijezdom“, poručili su iz skupine koja traži istragu o smrti Davida Dragičevića.

Davidov otac Davor, koji je do 30. prosinca predvodio prosvjede, od tog je datuma nestao, a policija traga za njim, dok je Davidova majka Suzana Radanović otputovala u Beč, gdje živi.

Prosvjede i djelovanje skupine Pravda za Davida sada vode njihovi prijatelji.

Podijeli objavu