Podijeli objavu

(Patria) – Ukupno osam optuženih se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva počinjen ubistvom najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza 22. 12. 1993. godine. Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Ibrahima Purića, zv. ”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac,
2. Ibrahima Tarahije, rođenog 1959. godine u Vitezu,
3. Nijaza Sivre, rođenog 1957. godine u Vitezu,
4. Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora,
5. Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku,
6. Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu,
7. Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku,
8. Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Centralne Bosne i Viteza, optuženi Purić u svojstvu komandanta 325. brdske brigade A RBiH i komandanta Taktičke grupe (TG) Sjever 3. Korpusa Armije RBiH, optuženi Tarahija u svojstvu komandanta III bataljona 325. bbr. A RBiH, optuženi Sivro u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 325. bbr. A RBiH, optuženi Nurković u svojstvu pomoćnika komandanta za moral, informativno-propagandnu djelatnost (IPD) i vjerska pitanja (VP) 325. bbr. A RBiH, te preostala četvorica optuženih u svojstvu pripadnika 325. bbr. A RBiH postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su optuženi za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22.12.1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine. Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina.

Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica A RBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

Navedeni ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okolice u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena.

Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ-a BiH i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

K.A.

Podijeli objavu