Podijeli objavu

Njemačka policija uspjela je prekinuti lanac trgovine kokainom. Droga je krijumčarena u sanducima s bananama iz Ekvadora. Provalnici iz Albanije unajmljivani su za vađenje kokaina iz njemačkih skladišta za voće.

To bi mogao biti jedan od najvećih kokainskih procesa u povijesti  Njemačke. Tužiteljstvo u Landshutu podiglo je tužbu protiv osam muškaraca. Istražitelji pretpostavljaju da su optuženi dio mreže, za koju se tvrdi da je između rujna 2017. i travnja 2018. godine u Njemačku prokrijumčarila oko dvije tone kokaina. Optužnica ih tereti za “ilegalnu i nezakonitu trgovinu narkoticima značajnih količina, u organizaciji kriminalnih bandi”. Optužnica je posebna, zato što je isljednicima, kako se čini, uspjelo uhititi počinitelje koji spadaju u srednji menadžment međunarodnog narko-lanca. To proizlazi iz sudskih dokumenata koji su dati na uvid novinarima njemačkih javnih servisa NDR-a (Norddeutscher Rundfunk), BR-a (Bayerischer Rundfunk) i lista SZ-a (Süddeutsche Zeitung).

Kriminalne radnje su otkrivene u rujnu 2017., nakon što je osoblje nekoliko supermarketa u Donjoj Bavarskoj, u isporučenim kartonima za banane, otkrilo pakete s kokainom. Isljednici su krenuli tim tragom. Ustanovili su da stalno dolazi do provala u halama u kojima sazrijevaju banane . U njima se skladište banane i druge vrste južnog voća koje se potom distribuiraj po Njemačkoj i Europi. Uz pomoć opsežnih mjera praćenja, istražitelji su otkrili kriminalne radnje počinitelja. U akciju je bilo uključeno 500 carinskih istražitelja, policajaca i tužitelja.

Provalnici unajmljeni iz Albanije

Deutschland Kriminalität l Kokainprozesse in Landshut - Fahndung unter Paraguay-Netzwerk“ (NDR)Krađa iz hala za sazrijevanje

Najprije bi se kokain skrivao u pakete s bananama. Banane bi se potom isporučivale tvrtkama u Njemačkoj, koje su ih skladištile u hale za sazrijevanje banana. Počinitelji su stalno provaljivali u te hale i uzimali kokain, u prosjeku do 320 kilograma po provali. Prema navodima njemačkih isljednika, provalnici su se iz Albanije zračnim putem prebacivali u Njemačku. Tijekom istrage je Služba za borbu protiv kriminala Bavarske (LKA Bayern) registrirala osam provala u hale za sazrijevanje voća u saveznim pokrajinama Bavarskoj, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Saarlandu. Snimci video-nadzora pokazuju da su počinioci dijelom bili naoružani. Praćenjem telekomunikacijskih veza i prisluškivanjem telefona isljednici su na kraju ušli u trag narko-mreži.

Grupom se kontroliralo i upravljalo iz Hamburga. Tamo je 21-godišnji Dario L., jedan od glavnooptuženih, iznajmio stan. U ovom stanu istražitelji su kasnije pronašli i naloge za isporuku banana. Smatra se da je Dario L. bio zadužen za logistiku, dok je 25-godišnji Klajdi D. upravljao bandom provalnika. Objema grupama je upravljao njihov nadređeni Alberto K. (40)

Policija je pratila dio grupe koja je izviđala teren uoči provale. Nadzirala je i redovne sastanke pripadnika grupe u jednom hamburškom kafiću.

U travnju 2018. godine njemački policajci su krenuli u akciju širom SR Njemačke i uhitili nekoliko ljudi. Pretražili su stanove u Ahrensburgu, Hamburgu i Hannoveru i pronašli dva revolvera i više od 30.000 eura u gotovini. U odvojenom procesu, četvorica muškaraca su još u prosincu 2018. osuđena u Hamburgu. Oni su kao kuriri iz Hamburga u Nizozemsku trebali prebaciti oko 180 kilograma kokaina. Osuđeni su na po nekoliko godina zatvora. Hamburško tužiteljstvo je rako da želi pokrenuti revizijski proces, jer je po njima kazna preniska.

“Uspjeh koji ostavlja dojam na narko-sceni”

Deutschland Kriminalität l Hamburger Polizei zeigt Kokainfund (picture alliance/dpa/D. Reinhardt)Suđenje stoljeća – zaplijenjeni kokain

Osam optuženih od strane Državnog tužilaštva u Landshutu trenutno se nalaze u pritvoru. Proces je neobičan i po tome što su istražitelji očito bili u stanju uhititi nekoliko osumnjičenih, koji ne spadaju u najnižu hijerarhijsku razinu bande i koji su komandirali u dijelovima bande. Peter Keller iz Carinske službe za borbu protiv kriminala Bavarske kaže da je postignut “uspjeh koji ostavlja dojam na narko-sceni”. Po njegovim riječima, to je bila “vitalna mreža, čiji je rad ometen uspješnom istragom”. Keller međutim predviđa da će banda samo zamijeniti uhapšene članove novim.

Ostali članovi bande koji vuku glavne konce i koji su, kako se pretpostavlja, aktivni u Albaniji, Nizozemskoj i Južnoj Americi, još nisu uhićeni. Prema informacijama NDR-a, BR-a i SZ-a, posljednjih mjeseci su i u drugim evropskim zemljama pronađene pošiljke kokaina koje stižu iz Ekvadora skrivene u zalihama banana. Jörg Beyser , šef ekipe isljednika koji pri bavarskoj Službi za borbu protiv kriminala vodi ovu operaciju, rekao je za NDR da se istraga nastavlja i dodao: “Pokušavamo otkriti vrh bande, glavne organizatore koji vuku sve konce i tu se oslanjamo na intenzivnu međunarodnu suradnju.”

Na sudovima je sada da donose odluke o pokretanju parnica. Odvjetnik Hubertus Werner je jedan od branitelja u predstojećem sudskom postupku. Ukazuje na to da će tek samo suđenje pokazati u kojoj mjeri će predočeni dokazi biti opterećujući za optužene. Werner posebno kritizira zaključke praćenja telekomunikacijskih veza i elektronske pošte pojedinaca, koji upućuju na njihovu pripadnost grupi počinitelja. Naziva to „nadziranjem bez povoda”, koje je po njegovom mišljenju „pravno problematično i nije u skladu s kaznenim zakonom”.

Werner je uvjeren da će to biti dug proces i zaključuje: “Pretpostavljam da će zbog velikog broja optuženih i velikog broja odvjetnika biti vrlo komplicirano u potpunosti razjasniti činjenice”.

(BR, NDR,SZ)

Podijeli objavu

Odgovori