Podijeli objavu

Markus Eisenbichler (27) nikada u karijeri nije pobijedio u Svjetskom kupu. Čak sedam puta je bio drugi, no na najvišu stubu nikad nije stao. I dok čeka na prvu pobjedu u Svjetskom kupu, u Innsbrucku je osvojio naslov svjetskog prvaka. Skokovima od 131,5 i 135,5 metara nadvisio je konkurenciju, a najbolji ove sezone, Ryou Kobayashi završio je četvrti i ostao bez medalje. Japanac je nakon prve serije bio vodeći no u drugoj je skočio čak devet metara slabije od Eisebichlera.

No prava životna priča Markusa Eisenbichlera počinje 2012. godine u Oberstdorfu. U skoku je izgubio kontrolu i stravično pao na glavu. Toliko je užasno izgledalo da su svi njemački mediji imali u naslovu riječ – horor!

– Dok sam dolje ležao, ništa nisam osjećao – rekao je Markus.

Za pad je, kako kaže, kriv sam. Nitko drugi.

– Nekada sam tako skakao, nekontrolirano, pomalo divlje, često nisam bio sto posto unutra.

Pri padu mu je ustanovljen lom trećeg kralješka, a nekoliko ih je nagnječio. Izgubio je osjećaj u nogama i mjesecima se uopće nije mogao kretati. Neki njemački mediji su tvrdili da više nikad neće skakati. No Markus se nije dao.

– Dok sam ležao u bolnici rekao sam sam sebi da ću se vratiti. I još sam nešto rekao. Ako se ikada vratim, neće to biti ako ne budem sto posto spreman, nikakvih 80 posto neće me zadovoljiti. Ili sto posto ili ništa.

Mimo svih prognoza Markus se skakanju vratio već za dvije godine .Federalni policajac, što mu je zanimanje, prvi je put nakon nesreće odlučio skakati na istom brdu, u Oberstdorfu, kako bi svladao strah. I uspio je. Bilo je to 2014.

Godinu dana kasnije već se etablirao se u njemačkom timu i vodio momčad na otvaranju Svjetskog kupa u Klingenthalu do pobjede, navode 24 sata. Malo pomalo Markus je postao najkonstantniji njemački skakač i od danas je i svjetski prvak. Dečko koji je umalo ostao invalid danas je na krovu svijeta. A još čeka prvu pobjedu u Svjetskom kupu.

Podijeli objavu