Podijeli objavu

Kada je došlo vrijeme da sastave listu poklona za svoje vjenčanje, Armand Lebrilla i Stephanie Cuellar pomislili su kako im sve te stvari koje mladenci obično trebaju kada stupaju u bračnu zajednicu uopće nisu potrebne. Kako su živjeli zajedno godinu dana prije vjenčanja već su posjedovali uobičajene stvari koje se poklanjaju: pribor za jelo, ručnike, daske za rezanje…

No, ono što nisu imali je vlastiti dom, bili su podstanari u Los Angelesu pa im je sinula dobra ideja. Otvorili su račun na crowdfunding platformi Honeyfund, inače namijenjenoj za skupljanje novca za medeni mjesec, no oni su umjesto financiranja puta od svojih gostiju tražili da im kao vjenčani poklon daruju novac kako bi kupili kuću.

Cijene prosječne kuće ili stana počinju od 500 tisuća dolara, ali su kao cilj kampanje postavili 100 tisuća dolara kako bi imali za kaparu. Na kraju nisu uspjeli prikupiti taj novac, ali im je prikupljena svota dobro došla za štedni fond.

Umjesto poklona za vjenčanje parovi pokreću crowdfunding kampanje kako bi kupili dom 1

Od financijske krize 2008. godine, mnogima u Americi kupiti kuću ili stan postao je gotovo nedostižan cilj, piše City Lab.

Medijalna cijena kuće u saveznim državama poput Kalifornije, New Yorka i New Jerseyja kreće se oko milijun dolara ili više, pa je mladim parovima, opterećenima studentskim kreditima, posebno teško. No zato se sve više njih okreće crowdfunding kampanjama kako bi kupili dom.

Platforme poput GoFundMe i Honeyfunda su besplatne, no obje naplaćuju 3 posto naknade za prikupljeni iznos, plus 30 centi po donaciji. Feather the Nest uzima 5 posto od svake donacije, a HomeFundIt uopće ne zahtjeva naknadu za transakciju, no postavlja uvjet da je par kreditno sposoban prije nego pokrene kampanju, kao i da se kredit za kuću uzme u instituciji CMG Financial s kojom surađuju. Također, oni koji podrže crowdfunding kampanju mogu postaviti uvjet da novac ide isključivo za ratu kredita za stan ili kuću.

Zato stručnjaci preporučaju parovima da štede prije nego pokrenu crowdfunding kampanju, a također da u opisu kampanje točno specificiraju kako će iskoristiti sredstva, primjerice prikupljamo pomoć za kupnju pločica za pod ili staklo na prozoru.

Podijeli objavu