Podijeli objavu

Volja Srba da se integrišu u sve osovske strukture dokazuje da ucjenjivanju i instrumentalizaciji Beograda dolazi kraj, napisao je kosovski premijer.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj tvrdi da „prijava oko 40 Srba da postanu kosovski vojnici svjedoči o tome da ucjeni i instrumentalizaciji kosovskih Srba od strane Beograda dolazi kraj“, prenosi RTK2 na srpskom jeziku, prenosi Tanjug.

Navodi se da je Haradinaj rekao da je to „jasan znak integracije i povjerenja u Kosovske sigurnosne snage (KBS), kao i da postoji volja srpske zajednice da se integrišu u kosovske strukture“.

„Činjenica da je oko 200 pripadnika nealbanskih zajednica, od koji je oko 40 Srba, podnijelo zahtjev za prijem u KBS-u, jasan je znak integracije i povjerenja u Kosovske sigurnosne snage. Volja sugrađana Srba da se integrišu u sve kosovske strukture dokazuje da ucjenjivanju i instrumentalizaciji Beograda dolazi kraj“, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Vučić pozvao Srbe da se ne odazivaju

Zamjenik kosovskog ministra odbrane Agim Ceku izjavio je ranije danas, povodom zatvaranja konkursa ministarstva za prijem 650 vojnika, na kojem je, prema tvrdnji kosovskih vlasti, konkurisalo više od 5.000 osoba, da su konkurisali zainteresovani iz svih zajednica na Kosovu, i da među njima ima i Srba.

„Da, konkurisali su iz svih zajednica. Naravno, podrazumijeva se, ima i Srba”, rekao je Ceku.

Navodi se da je prošle godine od 137 Srba koji su postali pripadnici Kosovskih sigurnosnih snaga, oko 50 njih potom zatražilo da se udalje iz vojne službe u tim snagama, nakon, kako se tvrdi, „pritiska iz Beograda“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Raškoj, nakon razgovora s predstavnicima Srba sa Kosova, da Albanci žele da uključe što veći broj Srba iz Kosovskog Pomoravlja u kosovsku vojsku i pozvao ih da se ne odazivaju.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu