Podijeli objavu

Saudijska Arabija povukla je svog dosadašnjeg veleposlanika iz Washingtona i na njegovo mjesto imenovala Reemu bint Bandar, prvu Saudijku koja će obnašati veleposlaničku dužnost u povijesti monarhije.

Reema bint Bandar zamijenit će u Washingtonu princa Khalida bin Salmana koji odlazi na dužnost zamjenika saudijskog ministra obrane, stoji u odlukama kralja Salmana koje su objavljene kasno u subotu.

Žele udobrovoljiti zapadne saveznike?

Imenovanje Reeme bint Bandar saudijskom veleposlanicom u SAD-u uslijedilo je nakon napora Rijada da prevlada zategnute odnose sa zapadnim saveznicima zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu za koje se sumnja da je odgovoran prijestolonasljednik  Mohammed bin Salman.

Njegov mlađi brat, princ Khalid bin Salman, bio je veleposlanik u Washingtonu od 2017. godine.   Princ Mohammed, koji kontrolira većinu razina vlasti u zemlji, obnaša dužnost ministra obrane od 2015. kada se njegov otac došao na prijestolje, piše Hina.

Prijestolonasljednik je gurnuo Saudijsku Arabiju u intervenciju u jemenskom ratu koji je ubio desetke tisuća civila i doveo tu zemlju na rub gladi, što je izazvalo međunarodne osude, osobito nakon ubojstva Khashoggija.

Nova veleposlanica u Washingtonu, princeza Reema bint Bandar bin Sultan, kći je bivšeg dugogodišnjeg veleposlanika u Sjedinjenim Državama (1983. – 2005). Studirala je na američkim sveučilištima i dobro poznaje politiku i društvo u SAD-u.

Podijeli objavu