Podijeli objavu

(Patria) – Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić apelira skoro na svakoj sjednici Vijeća ministara na ministre da ubrzaju sve aktivnosti oko eventualnih otvorenih pitanja kada su u pitanju imenovanja.
Traži se da se u narednom periodu razriješe sve sporne stvari oko imenovanja kako bi se stekli uvjeti da se raspravlja zajedno o svim aktuelnim imenovanjima.

Također, apelirao je na ministre da ubrzaju aktivnosti u svojim ministarstvima i resorima oko eventualnih otvorenih imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora kao i radnih tijela.
Ovaj apel najviše s eodnosi na činjenicu da još uvijek nije izvjesno kada će izgrađeni i potpuno opremljeni bh. zatvor u Istočnoj Ilidži primiti prve zatvorenike.
Razlog je nepostojanje saglasnosti oko imena upravnika.

Vijeće ministara će na narednoj sjednici zakazanoj za 26. februar pokušati da utvrdi datum početka rada nove bh. institucije ali da odredi ko će do konkursa upravljati novim zatvorom.
Izgradnja zatvora koštala je 78 miliona KM. Sredstva su obezbjedile institucije BiH, nešto EU i donatori a znatan dio je je finansiran iz kredita Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 38 miliona KM.

Kako nam je pojašnjeno čak su i donatori zaprijetili da će povući svoj novac (oko 11 miliona KM) ukoliko se što hitnije zatvor ne stavi u funkciju.

Državni zatvor u Vojkovićima završen je u decembru prošle godine, kada ga je i zvanično od izvođača radova preuzelo Ministarstvo pravde BiH.

K.A.

Podijeli objavu