Podijeli objavu

Prije devet godina mostarsko Sveučilište usvojilo je Pravilnik o odijevanju koji je uveo niz zanimljivih pravila, ali i zabrana o izgledu i odijevanju zaposlenika i studenata. Posljednjih dana ovaj kodeks se počeo strože primjenjivati.

Nema prozirne odjeće, nema bretela i kratkih hlača, zabranjene su sve vrste papuča, te naglašena vjerska obilježja, kao i tetovaže, piercing i napadna šminka. Dok jedni osuđuju postojanje bilo kakvih pravila oblačenja, za druge je kodeks neophodan.

Majice bez rukava, kratke suknje, napadni dekolte, kratke majice, prozirna i rasparana odjeća zabranjene su za žene. Zabrana je i za upadljivu šminku, preduge nokte, lak upadljivih boja, kao i sve vrste natikača ili papuča, kao i bose noge.

Muškarcima je na fakultet zabranjeno dolaziti u kratkim hlačama, trenerci, majici bez rukava, rasparanoj odjeći, a tetovaže trebaju biti prikrivene. Također, odzvonilo je i tzv. baseball, te pletenim kapama i kapuljačama unutar bilo koje zgrade fakulteta ili akademije, ista stvar je i s papučama.

Zabranjena su vjerska obilježja, kao i nošenje odjeće s porukama koje vrijeđaju osjećanja drugih. Sva ova pravila sada su jasno istaknuta na hodnicima svih fakulteta mostarskog sveučilišta.

“Nadam se da će sad kad ga mogu pročitati, i poštivati jer ipak je to ustanova, ne izlazimo u klubove, već idemo na fakultet”, kazala je Sara Bošnjak, studentica Filozofskog fakulteta.

“Podržavam ovaj Pravilnik, i sad se svako može pozvati na njega. U njemu jasno stoji da muškarci ne mogu doći u natikačama, papučama ili kratkim hlačama, jer prije se nitko od nastavnog osoblja nije mogao pozvati na nešto da opomene tog studenta”, rekao je Marijan Tustonja, student Socijalnog rada.

“Smatram da se ne treba previše ograničavati, upadljiva šminka nije poželjna, ali isto tako ograničavati šminku u cijelosti ili govoriti mladim djevojkama koliko je treba ili ne treba, mislim da nije zahvalno”, navela je Nina Lončar, studentica FPMOZ.

I dok jedni primjenu ovog Pravilnika smatraju neophodnom, drugi pak određene stavke osporavaju. Studentima se, kako tvrde, treba suditi po referencama i uspjehu, a ne po načinu odijevanja.

“21. je stoljeće i ne bi trebalo biti tog kodeksa, možda se ne bi trebale nositi kratke haljine i slično, ali ostatak ne podržavam. Mislim da ima svako pravo na izbor. Sporni su mi dijelovi Pravilnika po kojima se zabranjuje tetovaža, piercing, šminka, tregerače”, komentirala je Alena Medić, studentica FPMOZ.

“Treba poštovati kako se tko oblači, svako ima različito gledište svoje odjevne kombinacije i zato sam protiv tih sankcija koje se uvode”, mišljenja je Ivo Vidović, student Pravnog fakulteta.

Ista pravila vrijede i za nastavno i administrativno osoblje. U svakom trenutku tijkom boravka na prostoru kampusa, nastavnik je, kako se navodi u Pravilniku, obavezan koristiti poslovni stil odijevanja.

“Puno bure se diglo oko toga, kao zašto je potrebno propisivati nešto što je prirodno, međutim svjedoci smo da je bilo slučajeva kada su studenti dolazili u neprikladnoj odjeći, pogotovo u ljetnim mjesecima. U Mostaru je zaista vruće, ali kad vidite da profesor može obući odijelo i sako na +40, onda i studenti moraju poštovati neki osnovni kodeks”, naglasila je Maja Ereš, asistentica na Filozofskom fakultetu.

Pravilnik o odijevanju prijeko je potreban i nužan dio procesa brendiranja sveučilišta, kaže rektor Tomić, naglašavajući da je Sveučilište odgojno-obrazovna institucija koja brine o intelektualnom potencijalu i ponašanju svojih članova.

“Kada bi mene pitali jeste li zadovoljni implementacijom Pravilnika o odijevanju na Sveučilištu, ja bih vam rekao da nisam. Prvo mislim da ima određeni broj nastavnog i nenastavnog osoblja koji se ne ponašaju u skladu s ovim Pravilnikom i dakako da oni neće imati dignitet ni autoritet prema studentima u primjeni ovog pravilnika. S druge strane, što se mene tiče, upozorio sam svakog studenta, ja nisam dao izlaziti ni na ispite, niti sam dao dolaziti na predavanja ako krše ključna pravila”, istakao je Zoran Tomić, rektor Sveučilišta.

U slučaju nepridržavanja ovih osnovnih pravila o odijevanju, profesori imaju pravo i obavezu studenta zamoliti da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave. Također, u Pravilniku stoji da će se protiv studenta i zaposlenika koji se ne pridržavaju odredbi Pravilnika o odijevanju pokrenuti disciplinski postupak u skladu sa Kodeksom Sveučilišta.

Podijeli objavu