Podijeli objavu

Čelnici zemalja članica EU i Arapske lige izrazili su u ponedjeljak na kraju povijesnog summita u egipatskom Sharm el-Sheikhu zajedničku volju za suradnjom po pitanju migracija, borbe protiv terorizma te naglasili da žele započeti novu stranicu u međusobnim odnosima.

“Danas smo zaključili prvi summit između čelnika EU i Arapske lige. Doista vjerujem da to može biti početak nove stranice u našoj međusobnoj suradnji”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je zajedno s egipatskim predsjednikom Abdel Fatah al-Sisijem supredsjedao sastankom na vrhu.

U zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena na kraju summita potvrdili su da sastanak u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu neće biti jednokratan događaj nego da će se ubuduće sastajati svake tri godine, naizmjenično, jedanput u nekoj od zemalja Arapske lige, a jednom u EU. Sljedeći sastanak održat će se 2022. u Bruxellesu.

Na prvom sastanku na vrhu EU i Arapske lige okupilo se 50-tak šefova država ili vlada, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

I jedna i druga strane se slažu da je međunarodni poredak utemeljen na pravilima u opasnosti, da će ga zajedno braniti te da je multilaterilizam najbollji način za rješavanje prijetnji po međunarodni mir i sigurnost.

“Suočeni smo s istim izazovima u geopolitičkom kontekstu koji je postao sve opasniji i nestabilniji. Izazovima poput međunarodnih sigurnosnih kriza, terorizma, klimatskih promjena, masovnog premještanja ljudi ili osiguranja održivog rasta i investicija u nesigurnoj globalnoj ekonomiji. Kao bliski susjedi nemamo alternative nego zajedno raditi na tim i drugim izazovima”, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ukazao je na potrebu poštivanja ljudskih prava i tolerancije, što je pitanje s kojim mnoge od arapskih zemalja imaju problema.

“Želio bih da zajedno branimo temeljne vrijednosti poštivanja ljudskih prava i tolerancije. Naša zajednička povijest i zemljopisna bliskost pozivaju nas na suradnju. Zajedno, zemlje Arapske lige i Europske unije imaju oko 12 posto svjetskog stanovništva. Ono što možemo učiniti na osiguranju stabilnosti u našim regijama i izvan njih daleko nadilazi našu demografsku težinu”, rekao je Juncker.

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Abul Gheit rekao je na završnoj konferenciji za novinare da nitko do nazočnih nije izrazio nezadovoljstvo zbog stanja ljudskih prava.

Na to je reagirao predsjednik Komisije Juncker. “Samo trenutak, ja sam bio u prostoriji, nije istina da nismo razgovarali o ljudskim pravima”, rekao je Juncker.

Dvije su strane u zajedničkoj izjavi potvrdile da imaju zajedničko stajalište o mirovnom procesu na Bliskom istoku, uključujući pitanje statusa Jeruzalema, po međunarodnom pravu nezakonitih izraelskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju te istaknuli da je rješenje dviju država koje će mirno koegzistirati jedini realni put za rješenje krize i uspostavu trajnog i sveobuhvatnog mira između Izraelaca i Palestinaca, piše Hina.

Također su izrazili suglasnost oko potrebe očuvanja jedinstva, suverenosti, teritorijalnog integriteta i neovisnosti Sirije, Libije i Jemena.

Podijeli objavu