Podijeli objavu

Britanska premijerka Theresa May najavila je da će britanski parlament glasovati o izlasku Velike Britanije iz Europske unije bez postignutog sporazuma o budućim odnosima, a da će, u slučaju da odbiju takvu opciju, glasovati i o privremenom odgađanju Brexita, javlja Anadolu Agency (AA).

May je kazala da će glasovanje biti održano najkasnije do 12. ožujka.

“Velika Britanija će istupiti iz Europske unije 29. ožujka samo ako za taj scenarij dobije eksplicitni pristanak britanskog parlamenta”, poručila je May.

Ističući da nije željela da dođe do odgađanja izlaska iz EU, May je kazala kako to neće olakšati proces postizanja sporazuma između Londona i Bruxellesa.

May je pojasnila da će britanski parlamentarci imati ponudu  glasovati dva puta. Prvo će glasovati o Brexitu bez sporazuma, a ukoliko ga ponovno odbiju, imat će priliku izglasati odgodu Člana 50 kako bi pregovori bili nastavljeni.

“Da budem posve jasna, ne želim vidjeti produženje u izvršenju Člana 50. Naš prioritet je raditi na tome da postignemo sporazum i izađemo iz Europske unije 29. ožujka”, naglasila je May.

Ističući da bi odgađanje Brexita moglo biti do kraja lipnja, May je kazala da bi to značilo da će i Velika Britanija sudjelovati u predstojećim parlamentarnim izborima.

Dodala je da to treba biti isključivo jednokratno odgađanje.

Podijeli objavu