Podijeli objavu

Novi Zakon o sustavu državne uprave koji je trenutačno u javnoj raspravi otkriva kako bi se broj ministarstava mogao smanjiti za 40 posto, no u Vladi kažu kako dobro funkcioniraju ovako pa bi se moglo dogoditi da svoj zakon ostave za neke od svojih nasljednika

Ministarstvo uprave, naime, prošli je tjedan u javnu raspravu uputilo novi prijedlog Zakona o sustavu državne uprave u kojem se neizravno spominje mogućnost smanjenja broja ministarstava. Naime, u njemu su prema pisanju Jutarnjeg lista izmjenjeni članci koji su pretpostavka za prvi korak u spajanju ministarstava ili pretvaranju nekih od njih u upravne organizacije u nekom drugom ministarstvu. Primjerice, Ministarstvo turizma ne bi više moglo obavljati samo poslove iz područja turizma nego bi se spojilo s nekim drugim ministarstvom. Optimalan broj ministarstava koji spominju sugovornici Jutarnjeg jest s 20 na 12, što bi doista predstavljalo radikalno smanjenje od čak 40 posto.

O ovoj temi moglo bi se ozbiljno početi razmišljati u izbornoj godini, ali pitanje je bi li se to provelo u mandatu ove Vlade, što bi onda značilo i ozbiljnu rekonstrukciju. Ili će, pak, sve ostati na nekoj idućoj vlasti.

Kad je riječ o tome, sadašnji ministar uprave nije mogao ni potvrditi ni demantirati da se o tome u Vladi razmišlja niti je mogao precizirati kad će se promjena dogoditi.

‘Vlada dobro funkcionira i ovako’

“Vlada dobro funkcionira i na ovaj način, ali vjerujem da će se na dnevnom redu u budućnosti naći i tema o smanjenju broja ministarstava. Riječ je o materiji koja se detaljnije regulira drugim zakonom, a to je Zakon o ustrojstvu ministarstava i drugih tijela državne uprave “, kratko je za Jutarnji list komentirao Lovro Kuščević.

Kada je riječ o ostalim odredbama zakona, najvažnije su one o ukidanju mjesta pomoćnika ministara koje će zamijeniti ravnatelji uprava. Oni će ubuduće biti državni službenici koje će Vlada imenovati temeljem javnog natječaja prema jasno utvrđenim kriterijima, a neće više biti imenovani dužnosnici. Time se, kažu u Ministarstvu, depolitizira i profesionalizira državna uprava.

Ukidaju se uredi državne uprave

Također, budući da se ukida 20 ureda državne uprave dio poslova u prvom stupnju preuzele bi županije, a u tom procesu oko 500 ljudi će otići u mirovinu uz otpremnine, dok će s druge strane županije dobiti novu radnu snagu za buduće poslove koje će obavljati. Time bi se broj tijela smanjio s 52 na 32.

“Novi zakon ne kategorizira tijela državne uprave na središnja i prvostupanjska tijela, tako da su vrste tijela državne uprave predviđene ovim zakonom samo ministarstva i državne upravne organizacije, koje se pak prema organizacijskom i funkcionalnom kriteriju dijele na državne uprave, državne zavode, državna ravnateljstva, državne urede i državne inspektorate”, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave.

K.A.

Podijeli objavu