Podijeli objavu

George Pell je na sudu u Melbourneu proglašen krivim za pet prestupa nad dječacima, kazna će biti objavljena početkom marta.

Australski kardinal i ‘rizničar Vatikana‘ George Pell (77) proglašen je na sudu u Melbourneu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća.

Porota je Pella proglasila krivim 11. prosinca prošle godine, nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena u utorak, nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvješćivanje o Pellovom suđenju ukinuo glavni sudac Peter Kidd.

Kardinal Pell, kojeg često zovu “rizničarom Vatikana”, zbog njegove funkcije pročelnika Tajništva za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale Sv. Patrik u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Najviši zvaničnik kojem se sudilo

Pell je postao najviše pozicionirani dužnosnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje, no Vatikan još nije prokomentirao presudu.

Papa Franjo u prosincu je potiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegov mjesto će zamijeniti neki drugi kardinal iz skupine C-9 ,koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.

Kardinal, koji je pušten uz jamčevinu, na sud će se vratiti početkom ožujka. kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

Vatikan je nedavno objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka, nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je “krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći”, piše u priopćenju Vatikana.

McCarrick (88) je jedan od najutjecajnijih čelnika Katoličke crkve u Americi.

Bivši kardinal i nadbiskup Washingtona na odluku se žalio, no Vatikan ju je odbacio, javlja Reuters.

Samit protiv seksualnog zlostavljanja

McCarrick, koji je u srpnju postao prvi rimokatolički prelat u gotovo 100 godina kojemu je oduzeta titula kardinala, sada je postao i najviše pozicionirana osoba iz Katoličke crkve koja je razrješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

Prošlog je tjedna održan četverodnevni samit koji je okupio istaknute službenika Katoličke crkve udružene u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece unutar crkve.

Summitom je predsjedavao poglavar Rimokatoličke crkve i predsjednik Vatikana papa Franjo, a sudjelovalo je 114 nadbiskupa i blizu 190 vjerskih službenika i stručnjaka.

Skup je ocijenjen povijesnim iskorakom u borbi protiv sve češćih skandala i optužbi da crkveni službenici zlostavljaju maloljetnike.

Na summitu je, između ostaloga, usvojena lista od 21 stavke koju će crkva poduzeti u narednom razdoblju, a za što je papa Franjo kazao da je samo početak.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu