Podijeli objavu

Većina roditelja osjeća se prilično sigurno kada dozvoli svojoj djeci da gledaju kanal za djecu, YouTube Kids.

No, zabrinjavajući videozapisi na koje su nedavno naišle neke mame, ukazuju na to da taj kanal zna sadržajno biti opasan za mlade uzraste, piše CNN.

Tako je Free Hess, majka iz Floride, na YouTube Kids pronašla video sadržaje koji djeci daju upute o tome kako počiniti samoubojstvo.

Hess je prvi puta takav videozapis vidjela još u srpnju prošle godine jer ju je jedna druga mama upozorila da je naišla na takav sadržaj kada je gledala crtiće sa svojim sinom na YouTube Kids. Usred jednog crtića, bila je ubačena video snimka čovjeka u sunčanim naočalama koji je djeci govorio kako da prerežu zapešća.

Pedijatrica Free Hess odmah je prijavila taj videozapis i zatražila da ga se ukloni s kanala YouTube Kids. Rekla je kako je vodstvu te video platforme trebalo tjedan dana da ukloni opasan sadržaj.

Ovog je mjeseca ponovno naišla na sličan videozapis, sada na YouTubeu. Prijavila ga je no djelatnicima te platforme opet je trebalo nekoliko dana da maknu taj sadržaj.

“Užasno sam ljuta, tužna i frustrirana”, rekla je Hess za CNN. “S obzirom na to da sam pedijatrica, u prilici sam vidjeti kako sve više i više djece dolazi s ozljedama zbog samoozljeđivanja ili zbog pokušaja samoubojstva. Nema sumnje da tome doprinose i društveni mediji.“.

No, tu ova tragična priča ne prestaje. Hess je ispričala kako je nakon ova dva slučaja išla detaljnije istraživati kanal YouTube Kids i da je uočila nešto zastrašujuće. Naime, ne samo da je pronašla videozapise koji potiču na samoubojstvo, nego i snimke koje veličaju seksualno iskorištavanje i zlostavljanje, trgovinu ljudima, kupovinu oružja i obiteljsko nasilje, prenosi Index.

K.A.

Podijeli objavu