Podijeli objavu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine započeli operativnu akciju kodnog naziva “Brend”.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih osoba, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na ukupno 22 lokacije na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

“Osumnjičenim osobama se stavlja na teret da su u suradnji s drugim osobama, a kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od osoba koja vrše uvoz roba iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za što su im osumnjičeni obezbjeđivali nesmetan uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba”, navode iz SIPA-e.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Brend” biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilštva BiH.

AA

Podijeli objavu