Podijeli objavu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak s peradarima, a povod je objavljivanje odluke o stavljanju BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz pilećeg mesa u zemlje EU u službenom listu Europske komisije.

Istaknuto je da će četiri kompanije iz BiH izvoz moći početi za mjesec i pol.

“Odluka je objavljena 21. veljače a donesena je mjesec ranije. I proizvođači konzumnih jaja su u procesu monitoringa, a nadležno tijelo je razmatralo i zahtjev BiH kada je riječ o prerađevinama od pilećeg mesa i očekujemo sljedećih dana da i ta odluka bude objavljena. Dozvole za izvoz će davati Ured za veterinastvo BiH.

Očekujemo i barijere od zemalja u koje ćemo izvoziti, ali moramo se pripremati kao što je bio slučaj s mlijekom. Također, moramo spriječiti i zloupotrebe koje se događaju u vezi s uvozom smrznutog mesa koje se odleđava i stavlja na tržište BiH”, kazao je Šarović.

Pravo na izvoz u zemlje EU trenutno imaju tvrtke Brovis, Madi, Argeta i Ovako.

“Odluka je objavljena 21. veljače i tri dana kasnije je postala pravno važeća, a 45 do 50 dana treba za procedure, odnosno upis u sustav EU, te 10 dana da lista postane pravno važeća na tom sustavu. Dakle, prve pošiljke mogu krenuti za 50 dana”, kazao je Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, prenosi Pogled.ba.

Iz tvrtke Madi su najavili da će izvoz značiti nova zapošljavanja, nove kapacitete i financijske tokove.

“Nadamo se da će barijera biti što manje. Već imamo dogovorene neke stvari i prvi kupci već sljedećeg tjedna dolaze u Tešanj”, kazao je Maid Jabandžić, direktor društva Madi.

Istaknuto je da su piletina i konzumna jaja vrlo potentna grana, ali je problem što u BiH trenutno ne postoji plan za borbu protiv salmonele, koji je neophodan da bi BiH bila na listi za izvoz u EU. No, i u ovom slučaju su aktivnosti intenzivirane.

“Konzumna jaja su vrlo potentna grana i sigurno nećemo imati ulogu autsajdera. Čeka nas i niz poslova na uređenju unutrašnjeg tržišta. BiH ima potencijala u ovoj grani i igrat ćemo ozbiljnu ulogu na tržištu EU”, rekao je Predrag Miličić, dopredsjedavajući Koordinacijskog tijela za životinje/peradarstvo BiH.

Podijeli objavu