Podijeli objavu

Vlasnik pomorske agencije Ino Mutinić kaže kako su Filipinci odani, kvalitetni, dobri i pošteni radnici

Turistička sezona uskoro počinje, a Hrvatska i dalje ima problem nedostatka radne snage, posebno u tom sektoru. U turizmu su kvote dvostruko povećane, procjenjuje se da hrvatskom turizmu nedostaje čak 15.000 radnika.

Rješenje Hrvatska gospodarska komora vidi u radnoj snazi iz inozemstva, a ozbiljno se razmišlja o uvozu radnika s Dalekog istoka, piše HRT koji dodaje kako je navodno deset tisuća Filipinaca već spremno doći raditi u Hrvatsku.

HGK razmišlja o novom modelu

Vlasnik pomorske agencije Ino Mutinić kaže kako su Filipinci odani, kvalitetni, dobri i pošteni radnici. HGK želi ukidanje kvota i prelazak na novi model.

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK, Davorko Vidović, kaže kako je poželjan onaj model u kojem će poslodavci iskazivati svoje potrebe za radnicima Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

“Ako toga radnika nema u roku od sedam dana, dobit će pravo da uvezu radnika prema svojim”, izjavio je.

Direktor HGK-a Županijske komore Split Joze Tomaš rekao je kako kvote nisu iskorištene zbog toga što “baze odakle su dolazili djelatnici nisu bile zainteresirane za rad na hrvatskom području”.

Suradnja sa školama i fakultetima

Oni iskusniji kažu – radnici se ne traže u posljednji trenutak.

Neki rješenje vide i u suradnji sa školama i fakultetima. “Imamo velik broj praktikanata tijekom godine, a imamo i mnogo pripravnika. To su sve kanali kojima mi zapravo dobivamo dobar kadar”, rekla je voditeljica Odjela ljudskih potencijala u velikoj hotelskoj kući Sandra Čanić za HRT.

 

Podijeli objavu