Podijeli objavu

Ukrajinu posljednja dva dana potresa skandal oko izbora pjesme za Eurosong u Tel Avivu. Naime, na njihov izboru održanom ovog vikenda, odabrali su pjevačicu Annu Korsun koja nastupa pod umjetničkim imenom MARUV. Samo 24 sata nakon izbora Ukrajinci su je diskvalificirali jer je pjevačica nastupala po Rusiji, a s nastupima je namjeravala nastaviti i ove godine.

Da će njezin izbor biti kontroverzan moglo se vidjeti i odmah nakon izvođenja pjesme, kada ju je eurovizijska pobjednica Jamala koja je bila članica žirija pitala smatra li Krim dijelom Rusije ilI Ukrajine, budući da je MARUV nastupala čak i u krajevima koje je Rusija okupirala od Ukrajine.

– U situaciji u kojoj je naša zemlja sada, ja, kao i mnogi naši građani, teško kontroliramo emocije tijekom takvog razgovora.  Moj jedini kriterij po kome sam se vodila je šansa pjesme da donese pobjedu Ukrajini. Zemlja je odabrala pobjednika i ja se pridružujem velikoj podršci za nju u Tel Avivu – pomirljivo je napisala Jamala na Facebooku, prenosi Večernji list.

Međutim, tada su se u priču uključili i političari. Zamjenik premijera Kirilienko napisao je kako je “nedopustivo da Ukrajinu predstavlja netko tko organizira turneje po agresorskoj državi, planira to činiti u budućnosti i ne vidi ništa problematično u tome”.  Ukrajinska televizija tada je MARUV dala ultimatum da privremeno odustane od nastupanja u Rusiji, u zamjenu za predstavljanje Ukrajine na Eurosongu. No, pjevačica se danas oglasila na Facebooku i napisala da je taj ultimatum odbila.

– Danas smo imali sastanak s javnom televizijom i nije uspjelo doći do dogovora dvije strane. Kada su me pozvali da sudjelujem u nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije, pristala sam i pobijedila te sam s velikim ponosom bila spremna predstavljati svoju domovinu. Kao što sam već rekla, zabrana koncerata u Rusiji nije bila opcija iz principijelnih razloga. Ja sam građanka Ukrajine, plaćam porez i iskreno volim Ukrajinu. Ne želim da se preko mene skupljaju politički poeni. Iskreno se zahvaljujem svima koji su vjerovali u mene i glasali – napisala je MARUV.

Podijeli objavu