Podijeli objavu

SARAJEVO, (Patria) – Danas se održava konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Izabrani delegati prema predviđenom dnevnom redu dat će svečanu izjavu te će biti izvršeno osnivanje klubova naroda i izbor predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda.

Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda činit će tri delegata iz SDA i to Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, te delegat iz SDP-a BiH Denis Bećirović i delegat SBB-a Fahrudin Radončić.

Klub Hrvata u Domu naroda BiH činit će četiri delegata iz HDZ-a BiH i to Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, te Zlatko Miletić iz DF-a.

Na osnovu izbora u Narodnoj skupštini RS u Klub Srba u Domu naroda BiH sjedit će četiri delegata iz SNSD-a i to Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović, te Mladen Bosić iz SDS-a.

U rukovodstvu novog saziva Doma naroda BiH, prema dosadašnjim najavama, sjedit će Nikola Špirić, jedan od potpredsjednika SNSD-a, Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Na čelo Kluba Hrvata trebalo bi da zasjedne aktuelni predsjednik Doma naroda BiH Bariša Čolak, šef Kluba Bošnjaka moga bi biti Asim Sarajlić, a šef Kluba Srba tražit će se između Dušanke Majkić i Sredoja Novića.

Nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća tog doma, kazala je da još nije poznato kad će biti održana sjednica ovog Doma.

“Nismo u mogućnosti formirati stalne komisije. Očekujemo da će se konstituirati Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i vjerujem da će doći i do drugih iskoraka da bi i Zastupnički dom mogao početi raditi”, kazala je Krišto.

K.A.

Podijeli objavu