Podijeli objavu

Škole upozoravaju da se ‘suicidalna igrica’ Momo ubacuje u videozapise Pepa Praščića i Fornita na YouTubeu

Nastavnici u Britaniji upozoravaju roditelje da se online “suicidalna igrica” Momo ubacuje u videozapise Pepa Praščića i Fortnita na YouTubeu, piše Daily Mail. Škole diljem Britanije tvrde da su djeca na meti jezivih slika i video isječaka uznemirujućeg karaktera.

Izazov Momo navodno je povezan sa smrti dvoje djece te potiče mlade da si naštete, a u nekim slučajevima čak i da si oduzmu život. S druge strane neki poput Briana Lloydaopovrgavaju te tvrdnje, smatrajući da je riječ o “moralnoj panici” i da ne postoje konkluzivni dokazi o čemu se točno radi u toj igrici.

Zabrinuti roditelji

Danas su škole počele izdavati upozorenja na svojim internetskim stranicama i društvenim medijima tvrdeći da ih je kontaktiralo stotine zabrinutih roditelja.

Navodno se u video isječcima, za koje tvrde da se pojavljuju usred naizgled nevinih videa dječjeg crtanog filma Pepa Pig ili kompjuterske igre Fortnite, govori djeci da pronađu i uzmu tablete ili uključe plin kod kuće. Ti se videozapisi pojavljuju na mnogim internetskim lokacijama društvenih medija, kao i na YouTubeu.

Jedan od videozapisa, tvrde, počinje nevino, kao primjerice početak epizode Peppe Pig, da bi se ubrzo pretvorio u izmijenjenu verziju s nasiljem i uvredljivim jezikom.

Potiče djecu da upale plin ili uzmu tablete

U jednom drugom video isječku imena “MoMo” prikazuje se iskrivljena bijela maska koja potiče djecu da rade razne opasne zadatke bez da to kažu svojim roditeljima, poput toga da upale plin ili da pronađu ili uzmu tablete.

Momo podrazumijeva jezivu ženu s tamnom kosom, đavoljim osmijehom i izbočenim očima, koja mami djecu putem WhatsApp aplikacije te im zatim šalje slike i upute o tome kako nauditi sebi i drugima, piše Daily Mail. Ako ne učine to što kaže, Momo prijeti djeci da će baciti kletvu na njih.

Stoga se poziva roditelje na oprez u trenucima kada  dijete koristi neki uređaj ili gleda video isječke.

Autor: Danas.hr

Podijeli objavu