Podijeli objavu

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u petak da je Sjeverna Koreja tijekom summita u Hanoju zatražila ukidanje svih sankcija, ali nije pružila jasne odgovore na pitanje što je spremna ponuditi kako bi bio demontiran nuklearni objekt Yongbyon.

“Oni su bili prilično opširni u odnosu na ono što su spremni učiniti u Yongbyonu, ali još uvijek nije bilo potpune jasnoće u pogledu punog opsega onoga što su bili spremni ponuditi”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare tijekom kratkog zadržavanja u Manili.

SAD želi nastavak razgovora

Rekao je da su Sjedinjene Države “željne povratka za stol kako bi nastavile taj razgovor”.

Pompeo je kazao da je Sjeverna Koreja “u osnovi tražila potpuno oslobađanje od sankcija”.

Drugi sastanak na vrhu između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una propao je u četvrtak zbog pitanja sankcija, a dvije su strane objavile suprotna objašnjenja o tome što se dogodilo.

Sjeverna Koreja tvrdi da traži djelomično ukidanje

Trump je kazao kako Kim želi ukidanje sankcija “u cijelosti”, ali je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho kasnije izjavio kako je Pjongjang tražio samo njihovo djelomično ukidanje.

Ri je ustvrdio kako je napravljen realan prijedlog da inženjeri obiju zemalja rastave glavni sjevernokorejski nuklearni objekt u Yongbyonu.

Suradnja Južne Koreje

Južna Koreja surađivati će sa Sjedinjenim Državama i Sjevernom Korejom kako bi se postigao sporazum o denuklearizaciji, rekao je južnokorejski predsjednik u petak, samo dan nakon propalih pregovora Donalda Trumpa i Kim Jong Una u Vijetnamu.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in aktivni je pristaša napora oko prekida sukoba na Korejskom poluotoku, a susreo se sa Kimom već tri puta prošle godine u pokušaju da olakša pregovore oko nuklearnog programa sa SAD-om.

“Moja administracija usko će komunicirati i surađivati sa SAD-om i Sjevernom Korejom kako bi pomogli da pregovori dođu do potpunog kraja pod svaku cijenu”, rekao je Moon u Seulu.

Moon je također naglasio kako će se savjetovati sa SAD-om oko načina da se nastave zajednički projekti sa sjeverom, uključujući i turistički razvoj Mount Kumganga i industrijskog kompleksa Kaesong, a koji se nalaze u Sjevernoj Koreji.

Summit u Hanoiju došao je osam mjeseci nakon prvog susreta Trumpa i Kima u Singapuru gdje su dogovorili uspostavu novih odnosa i mira u zamjenu da Sjeverna Koreja pojača napore u potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Trump je naglasio kako su dvodnevni pregovori urodili plodom, no da je bitno da se ne žuri prema pogrešnom dogovoru. Napomenuo je kako je napustio pregovore zbog neprihvatljivih zahtjeva Sjevera.

“Sve zbog sankcija”, rekao je Trump na konferenciji za medije nakon propalih pregovora. “Uglavnom, htjeli su potpuno ukidanje sankcija, a na to ne možemo pristati”.

“Najveći korak”

Međutim, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho medijima je rekao, nakon što je Trump napustio Hanoi, da je Sjeverna Koreja tražila djelomično ukidanje sankcija “povezanih sa životnim uvjetima ljudi i nepovezanih sa vojnim sankcijama”.

Rekao je kako je Sjever ponudio realne uvjete koji uključuju rastavljanje glavnog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu i postrojenja za plutonij i uranij koje bi nadgledali inženjeri iz obje zemlje.

“Ovo je najveći korak u denuklearizaciji koji možemo napraviti na temelju trenutnog povjerenja između dvije zemlje”, dodao je Ri.

Njegova zamjenica, ministrica Choe Son Hui rekla je kako je imala dojam je sada Kim “možda izgubio interes za dogovorom” nakon što su SAD odbile djelomično ukidanje sankcija u zamjenu za uništavanje Yongbyona, “nešto što nikada do sada nismo ponudili”.

Obje strane naglasile su želju za nastavkom trenutne suradnje.

“Zabrinuti smo i želimo što prije opet za pregovarački stol kako bi nastavili pregovore koji će na kraju dovesti do mira i stabilnosti, boljeg života na Sjeveru i denuklearizirana Sjeverna Koreja”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo u petak na Filipinima u posjeti Manili, bez spomena naglo prekinutih pregovora.

Kim Vijetnam napušta u subotu, a prethodno je naglasio kako je zahvalan Trumpu što je daleko putovao i aktivno ulaže napore u postizanje rezultata, javlja sjevernokorejski državni medij KCNA, prenosi Hina.

Podijeli objavu