Podijeli objavu

Prostor na kojem bi bio ‘zagrebački Manhattan’ Grad je pronašao na lokaciji Velesajma i Hipodroma s obzirom na to da su gradskim djelatnicima analize pokazale “da Novi Zagreb sa svojih oko 120.000 stanovnika nema dovoljno ni raznolike postojeće namjene u smislu zadovoljavanja dnevnih i povremenih potreba stanovništva u pogledu javnih, društvenih, kulturnih, zabavnih, trgovačkih sadržaja, ali i sporta i rekreacije”

Zagrebački gradonačnik Milan Bandić prije 20-ak dana najavio je riječima ‘ako je Radnička onda bi na prostoru Zagrebačkog velesajma i Hipodroma trebao biti zagrebački Manhattan – grad u grad projekt vrijedan više od 500 milijuna eura koji bi se prema njegovoj ideji i zamislima njegovih bliskih suradnika trebao realizirati na gotovo milijun kvadrata između rijeke Save, Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik, piše Jutarnji list. 

Tri ponude

Kako neslužbeno doznaju, rok za slanje pisma namjere inozemnih i domaćih investitora istekao je 1. ožujka u ponoć, a na taj javni, ali neobvezujući poziv do prošlog petka stigle su tri ponude.

Prema zasad službeno nepotvrđenim informacijama, jedna ponuda stigla je od tvrtke Eagle Hills, koju čini grupacija investitora iz Abu Dhabija, koja pak stoji i iza projekta Beograd na vodi. Riječ je o tvrtki koju predstavlja građevinski tajkun Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties koja je, među ostalim, vlasnik Burj Khalife i Dubai Malla, a čiji su predstavnici već prije bili na sastancima u Gradskoj upravi.

Druga je ponuda, navodno, ona jednog konzorcija iz Švicarske, a treća je stigla poštom tek kasno poslijepodne.

No, još uvijek nema nikakvih službenih potvrda iz gradskog Ureda za gospodarstvo.

STIGLE PONUDE ZA ‘ZAGREBAČKI MANHATTAN’: Jedna od njih stigla je i od tajkuna, vlasnika najviše građevine na Zemlji 1
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Kratak rok za prijavu

S obzirom na to da su potencijalni investitori svoja pisma namjere morali sročiti u manje od 15 dana ovakav je broj ponuda i očekivan.

Naime, sam javni poziv potencijalnim investitorima za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta Grad u gradu, kojem je cilj preobrazba prostora Zagrebačkog velesajma i Hipodroma u “novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena”, raspisan je 15. veljače i trajao je do 1. ožujka.

Kako navodi Jutarnji, upravo je tako kratak rok bio je posebno zanimljiv u Bandićevu pozivu, posebno ako se uzmu u obzir i ostali uvjeti natječaja.

U obzir su dolazile samo one tvrtke čija ukupna investicijska vrijednost realiziranih projekata ne smije biti manja od 500 milijuna eura, s time da projekti moraju biti slični onom u Bandićevu javnom pozivu, i to u posljednjih pet godina. Isto tako, investitori su u pismu namjere morali pokazati da imaju minimalno pet projekata koji se odnose na urbanu preobrazbu i čija ukupna investicijska vrijednost ne smije biti manja od 200 milijuna eura, a ukupna sagrađena ili u gradnji građevinska bruto površina ne manja od milijun četvornih metara.

Osim toga, tvrtke će morati imati stručnjake koji su u proteklih pet godina realizirali projekte ukupne investicijske vrijednosti veće od 200 milijuna eura, od čega se barem dva projekta odnose na urbanu preobrazbu na području grada.

Mnogi sumnjaju u realizaciju projekta

‘Grad u gradu’ trebao bi imati stambene i poslovne zgrade, šetnice, parkove, noveprometnice, šoping-centre, ugostiteljske objekte, ali i mnoge društvene prostore za građane, a financirao bi se tako što bi se nakon utvrđivanja potreba Grada i investitora procijenila vrijednost samog zemljišta. Grad ušao u projekt sa zemljištem, a investitor bi gradio ‘zagrebački Manhattan’. Iz Grada su poručili kako bi uvjetovali gradnju vrtića, škola, bazena, ambulanti, kao i objekata društvene namjene, poput kina ili kazališta.

Kako navodi Jutarnji list, ako dođe do realizacije ovakvog projekta, u koji mnogi sumnjaju baš zbog mnogih Bandićevih nerealiziranih i dugo obećavanih projekata, na Velesajmu, koji je zaštićena kulturna cjelina, neće se smjeti dirati paviljoni koji su ocijenjeni osobitom vrijednošću, kao što su paviljoni Mašinogradnje, Hipar, Kineski paviljon, Vitićev paviljon, paviljon DR Njemačke, SSSR-ov paviljon broj 9, paviljon ČSSR-a, stakleni paviljon Italije i drugi.

Podijeli objavu