Podijeli objavu

Skoko je i ranije privođen u BiH, u sklopu istrage protiv skupine koja je prodavala lažno gorivo

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je zatražilo pritvor za Josipa Skoku, koji uz državljanstvo te zemlje ima i državljanstvo Hrvatske, a osumnjičen je za pranje novca koji je počinjenjem kaznenih djela stečen u Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti ga se da je u cilju prikrivanja prirode, izvora i> podrijetla novčanih sredstava u iznosu od 240 tisuća američkih dolara USD, za koja je znao da su pribavljena počinjenjem kaznenoga djela prijevare na području SAD i Republike Hrvatske, sudjelovao u nezakonitim transferima novca u BiH, kako bi sebi i drugim osobama omogućio raspolaganje tim novcem”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Dodali su kako je njegovo uhićenje rezultat značajne međunarodne suradnje pravosudih tijela u kojima su počinjena kaznena djela.

Prodavao lažno gorivo

Josip Skoko rođen je u Požegi 1968. godine, a nastanjen je u Gradišci.

Njega su potkraj prošlog tjedna tjedna u Banjoj Luci uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Ta je agencija istodobno blokirala sve transakcije s računa na kojemu je deponirano 240 tisuća dolara, zbog čijeg se “pranja” Skoko i tereti.

Skoko je i ranije privođen u BiH, u sklopu istrage koja se vodila protiv skupine koja je uvozila bazna ulja u BiH i potom ih prerađivala uz dodavanje različitih sastojaka te potpom preprodavala kao gorivo za motorna vozila.

Na taj su način po jednoj cisterni “lažnog” goriva zarađivali najmanje po 15 tisuća eura.

Autor: HINA

Podijeli objavu