Podijeli objavu

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu. Policija je potvrdila da je uhitila jednog atentatora odjevenog u kamuflažnu odoru

Više je osoba ubijeno u pucnjavi na dvije džamije u novozelandskome gradu Christchurchu – prema posljednjim informacijama koje su objavile vlasti, radi se o najmanje 40 poginulih i preko 20 ozlijeđenih.

Policija je dosad uhitila tri muške i jednu žensku osobu, koje dovodi u vezu s krvoprolićem. Prema tvrdnjama novozelandskih medija, jedan od uhićenih je Australac koji je na internetu već najavio krvoproliće, a već se isticao ekstremnim antimigrantskim istupima.

Sve ustanove u gradu su zatvorene.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu. Policija je potvrdila da je uhitila jednog atentatora odjevenog u kamuflažnu odoru, ali je obznanila da se možda radi i o više osoba koje su nasumično pucali na džamiju Al Noor. Mediji navode izjavu svjedoka da je u napadu korišten i eksploziv.

U to džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen.

Džamija Al Noor nalazi se u predjelu Hagley Park district, ali je potvrđena nazočnost policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava.

Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.

»Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja«, kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Autor: HINA

Podijeli objavu