Podijeli objavu

Američki Senat, u kome su većina republikanaci, usvojio je  rezoluciju o ukidanju izvanrednog stanja na granici SAD i Meksika, koje je predsjednik SAD Donald Trump proglasio u veljači.

Pošto je prošlog mjeseca istu rezoluciju usvojio i Predstavnički dom američkog Kongresa, gdje su demokrati u većini, Trump je najavio da će iskoristiti pravo veta da bi je blokirao.

Senat je većinom od 59-41 glasovao za ukidanje izvanrednog stanja, dok je 26. veljače u Predstavničkom domu ishod glasovanja bio 245-182.

AP konstatira da američki Kongres vjerojatno neće imati dovoljno glasova da se izbori protiv predsjednikovog veta jer, da bi ga nadjačao, potrebno je da u ponovljenom glasovanju za ukidanje izvanrednog stanja budu dve trećine kongresmena u oba kongresna doma.

Reuters dodaje da je ovo prvi put da je Kongres koristio svoju moć da bi ukinuo izvanredno stanje koje je proglasio predsjednik, od kada je takav zakon donijet 1976. godine.

Trump je proglasio izvanredno stanje kako bi osigurao 3,6 milijardi od ukupno 5,7 milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida na američkoj južnoj granici.

Podijeli objavu