Podijeli objavu

Ako i vi spadate u one koji stalno razmišljaju o tome gdje će na sljedeće putovanje, pa čak i u situacijama u kojima to nije pametno s obzirom na stanje računa, ovaj bi vas članak mogao zanimati. Sva istraživanja pokazuju kako ljudi danas putuju više nego ikad prije, a broja putnika se iz mjeseca u mjesec samo povećava.

Razlozi su višestruki, ali jedan od glavnih je i taj što putovanja više nisu skupa kao što su to bila nekad. Počnete li planirati na vrijeme, avionsku kartu ćete nekad moći kupiti za iznos manji od ručka ili večere u gradu, a opcije smještaja poput hostela ili stanova također mogu biti jako povoljne. Ipak, ako vam je točno ograničeni budžet ključna stavka, trebate voditi računa i o tome gdje putujete.

Naravno, čvrsto stojimo iza toga da se i u najskupljim gradovima svijeta uvijek može pronaći povoljan obrok ili pronaći besplatni sadržaj (poput dana u kojima se ulaznice u muzeje ne naplaćuju ili se naplaćuju simbolički), ali činjenica je da će to u nekim gradovima biti pravilo, a u drugima iznimka.

Volite putovanja, ali budžet vam je jako ograničen? Provjerite koji su najpovoljniji europski gradovi! (фото 1)

Britanski Post Office svake godine objavi City Costs Barometar, koji za cilj ima usporediti troškove boravka u 48 različitih europskih gradova.

Točnije, uspoređuju se cijene 12 osnovnih stvari koje kupujemo tijekom odmora, poput pića, večere za dvoje, prijevoza i smještaja koji uključuje dva noćenja za dvije osobe u hotelu s barem 3 zvjezdice. Kao najpovoljniji grad se ove godine nametnula prijestolnica Litve, i to zato što će vas sve navedeno koštati oko 1300 kuna.

Na drugom se mjestu našao Beograd (koji vam uvijek najtoplije preporučujemo da posjetite!), a na trećem poljska Varšava. S druge strane, kao europski grad u kojem će vas osnovne stavke koštati najviše se istaknuo Reykjavik, u kojem ćete za kratki izlet trebati ostaviti barem 4000 kuna.

Island, dakle, može pričekati neka bolja vremena, a do tada vam pogledajte top 10 europskih gradova iz kojih se nećete vratiti s minusom na računu, piše Buro 247.hr.

1. Vilnius, Litva

2. Beograd, Srbija

3. Varšava, Poljska

4. Istanbul, Turska

5. Bukurešt, Rumunjska

6. Porto, Portugal

7. Riga, Latvija

8. Bratislava, Slovačka

9. Moskva, Rusija

10. Prag, Češka

Podijeli objavu