Podijeli objavu

Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) odobrila je kredit od 11 milijuna eura vladi Bosne i Hercegovine u cilju financijskih ulaganja u zaštitu mentalnoga zdravlja, priopćeno je u petak iz CEB-a.

Tijekom proteklih nekoliko godina, Bosna i Hercrgovina uložila je značajna sredstva u zdravstveni sektor, usmjeravajući se na unaprjeđenje medicinskih ustanova i opreme za liječenje u segmentu primarne zdravstvene zaštite, navodi se u priopćenju.

Kredit od 11 milijuna eura bit će iskorišten za ulaganja u psihijatrijsku zdravstvenu zaštitu.

Konkretnije, njime će se financirati izgradnja i modernizacija šest psihijatrijskih klinika smještenih u Banjoj Luci, Modriči, Sokocu, Višegradu, Sarajevu i Mostaru.

Cilj je poboljšati funkcionalnost zgrada, s posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije gdje god je to moguće.

Ukupno, time će se unaprijediti zdravstvene ustanove u skladu sa standardima Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Također će poboljšati okruženje za pacijente i radne uvjete za osoblje. Očekuje se da će kredit CEB doprinijeti ne samo medicinskom osoblju i oko 900 osoba koji su rezidentni pacijenti u klinikama, nego također i tisućama osoba koje koriste te ustanove na izvankliničkoj osnovi svake godine.

To nije prvi da je kredit CEB dodijeljen Bosni i Hercegovini za ulaganja u zdravstveni sektor. U posljednje dvije godine, dva odobrena projekta bila su usmjerena na izgradnju centara primarne zdravstvene zaštite i moderniziranje postojećih u cilju jačanja održivosti sustava zdravstvene zaštite, priopćeno je u petak iz CEB-a.

Podijeli objavu