Podijeli objavu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak će na Krimu sudjelovati u obilježavanju pete obljetnice ruske aneksije toga poluotoka, potez koji su osudili i Ukrajina i međunarodna zajednica, ali je pozdravila većina Rusa, objavio je u nedjelju službeni Kremlj.

– Predsjednik Vladimir Putin će 18. ožujka posjetiti Krim i Sevastopolj, luku u kojoj se nalazi baza ruske Crnomorske flote – objavio je Kremlj.

Putin će sudjelovati na svečanosti puštanja u pogon elektrane na otoku Krimu, ondje će se sastati s predstavnicima mjesnih udruga i nazočiti svečanostima posvećenima ‘petoj godišnjici pripojenja Krima Rusiji’, stoji u priopćenju.

S ukrajinskom neovisnošću (1991.) u Sevastopolju je održana baza ruske Crnomorske flote, na temelju sporazuma iz 1997. i 2010 godine. U ožujku 2014., tijekom političke krize u Ukrajini i događanja na Krimu, gradske su vlasti provele priključenje Sevastopolja Rusiji.

Pripojenje Krima Rusiji izazvalo je velike kontroverze te su ga osudili brojni čelnici, ali i NATO. Potez je opisan kao nezakonita ruska aneksija ukrajinskog teritorija i njime je prekršen Budimpeštanski memorandum iz 1994. o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

‘Putin je ispunio njihovu želju’

Članice G8 (skupina najrazvijenijih zemalja svijeta) tada su Rusiju izbacile iz skupine, a 2014. su protiv Rusije uvedene međunarodne sankcije.

Prvi put u europskoj povijesti nakon Drugoga svjetskog rata granice suverenih država izmijenile su se jednostranom akcijom pripajanja teritorija jedne države.

Rusija se protivi terminu ‘aneksija’, a Putin od početka brani referendum uz objašnjenje da je održan u skladu s međunarodnim pravom, piše Hina.

Rusi su rado slijedili logiku Kremlja koji je tvrdio da su stanovnici Krima dragovoljno na referendumu glasali za priključenje Rusiji i da je predsjednik Putin jednostavno ispunio njihovu želju.

 

Podijeli objavu