Podijeli objavu

Bijela kuća u nedjelju je ponovno odbacila pokušaj povezivanja predsjednika Donalda Trumpa s optuženim napadačem koji je ubio 50 ljudi u dvjema novozelandskim džamijama, kazavši da se za takav čin poremećenog pojedinca ne može kriviti nijedan političar.

“Predsjednik nije bjelački rasist. Ne znam koliko vam puta to moram reći”, kazao je za “Fox News” aktualni šef osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney.

Trump je u petak osudio “strašan masakr” počinjen u dvjema novozelandskim džamijama, a Bijela kuća je napad nazvala “okrutnim činom mržnje”.

Američki predsjednik je u petak na pitanje novinara o tomu smatra li bjelački nacionalizam sve većom globalnom prijetnjom, odgovorio: “Uistinu ne mislim. Vjerujem da je riječ o maloj skupini ljudi.”

Optuženi napadač američkog je predsjednika pohvalio te ga nazvao “simbolom obnovljenog identiteta bijelaca koji imaju zajednički cilj”, premda, po vlastitu priznanju, nije među onima koji podupiru Trumpovu politiku.

Ta je izjava ponovno potaknula kritike po kojima aktualni američki predsjednik nije dovoljno snažno osudio govor mržnje te je potaknuo antimuslimansko raspoloženje, piše Hina.

Trump je potaknuo oštre kritike javnosti i nakon napada u Charlottesvillu, u Virginiji 2017. kada je izjednačio bjelačke rasiste i protuprosvjednike, kazavši da su obje strane jednako krive.

Podijeli objavu