Podijeli objavu

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijaliziranih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzročnik nevjere. Radi se o – izbjegavanju konflikta.

Mnogi od nas držat će u sebi sve svoje osjećaje, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osjećaja pod tepih u želji da izbjegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi predbacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umjesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevjere. Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može spriječiti preljub, a prije tog razgovora sami sebi moramo postaviti sljedeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podijeliti s partnerom?
2. Zašto se bojim podijeliti to s njim?
3. Šta zapravo trebam od njega, a ignoriram to?
4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobivam to od njega?

Ugledni psiholog John Gottman, profesor na sveučilištu Washington i osnivač instituta Gottman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza. Taj negativan osjećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vrijedite manje, piše Zadovoljna.hr.

Podijeli objavu