Podijeli objavu

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom ‘1 od 5 milijuna’ i ulaskom u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su u nedjelju navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi uhićene prosvjednike

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Zoran Lutovac u pratnji odvjetnika nekih od privedenih mladića prilikom upada u zgradu RTS-a, poručio je da za uhićenja krivi Aleksandra Vučića

“On je odgovoran za primjenu sile i za sve što se događalo u RTS-u. Poslije toliko presuda imamo danas presude za djecu. Neki od njih su u srednjoj školi i dobili su presudu od 30 dana zatvora, neće moći završiti školsku godinu. ‘Decu vam nećemo oprostiti’ to je slogan intenziviranja protesta koji će uslijediti u sljedećom periodu. On neće razgovarti s opozicijom, nego s građanima, ali s građanima koje on bira”, poručio je Lutovac.

Jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Anasonović, koja je u subotu bila u zgradi RTS-a, opisala je nasilje policije.

“Ja sam na stepeništu bila do same policije. Jedan od pripadnika žandarmerije me je držao i vikao da sam djevojka, dok su drugi tukli momke, međuostalim i ove koji su sada u pritvoru u Padinskoj skeli… Momci nisu nikoga napadali, primali su udarce… Šamarali su momke, za sve to imamo dokaze”, rekla je Anasonović.

Također je izvijestila da je policija za vrijeme jučerašnjeg prosvjeda od Predsjedništva do policijske stanica privodila organizatore. Pitala je je li nasilje postalo legitimno za ovu vlast i hoće li uhititi sve koji su bili na prosvjedima?

Odvjetnik Miloša Bekića Božo Prelević, za svog je klijenta rekao da je “krvoločni student koji ima 40 kila”. Rekao je da je su policajci koji su bili u zgradi RTS-a rekli kako je njegov klijent bio pristojan i izašao na poziv policije. “Piše diplomski rad na temu prosvjeda u Srbiji. On je izašao na poziv policije. Određen mu je pritvor kao nasilniku koji ne može ići u redovan postupak, nego se mora žaliti iz pritvora. Prije dvadest godina, slična koalicija je gurala Otporaše u zatvor i punila zatvore po istom krtieriju. Očekivao sam da se to više neće dogoditi. U Srbiji se povijest ponavlja po svojim najgorim oblicima… Državni organi ne smiju postupati s neobuzdanom silom”, poručio je odvjetnik.

Zoran Lutovac odgovorio je na pitanje imaju li prosvjednici podršku stranih faktora.

“Kada razgovarate sa stranim diplomatima, to je jedna stvar, oni znaju da se krše prava, to pokazuje izvještaji Europske komisije. S druge strane, radi stabilnosti se žrtvuju neke europske vrijednosti. Tražimo da se poštuju građani ovih država i da se poštuju standardi kao i za njih. Ovi prosvjedi su doprinijeli tome da mediji pišu o tome, govore o tome, a to je najbolji način da se promjeni stav da je stabilnost važnija od demokracije i ljudskih prava”, rekao je Lutovac.

“Njihov kraj je blizu”

“Ukoliko ne oslobode uhićene, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupitiitada kada se ponovno okupimo iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost“, poručio je u nedjelju Boško Obradović iz Pokreta Dveri.

Ponovio je i da su za upad u zgradu RTS-a odgovorni on, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i ostali lideri Saveza za Srbiju, i pozvao je policiju da uhiti njih, “a ne djecu”.

Rekao je i da su osobe uhićene zbog upada na RTS “evakuirane” iz zgrade policijske stanice u prekršajne sudove gdje im se izriču različite mjere.

On je novinarima, poslije otvaranja međunarodne konferencije “20 godina nakon bombardovanja Jugoslavije – lekcije za evropsku sigurnost u 21. stoljeću”, rekao da Srpska napredna stranka, čiji je predsjednik, nije dovela nijednog novinara, niti postavila ijednog urednika u javnom servisu.

Predsjednik je izjavio i da je oporba napravila katastrofalnu grešku neredima na prosvjedima, za koje je rekao da su posljedica bjesa, frustracije, nemoći i nedostatka političkog programa.

Vučić je novinarima u hotelu Metropol rekao da je na vlast došao legitimno, da mu je volja naroda dala legitimitet. “Na vlast se dolazi izborima, demokratskim putem, a ne time što ćete unositi pile i upadati nekome u prostorije”, rekao je on.

Prema njegovim rječima, na prosvjedu je bilo 687 ljudi, što nije beznačajan broj i dodao je da je to za poštovanje i da s njima treba razgovarati.

“Hvala im (oporbi) na tome što vole vikati, služiti se nasiljem, vidim da narod to ne podržava”, kazao je Vučić. Dodao je da ne bježi od oporbe, jer je njemu, kako je kazao, savjest čista, jer za razliku od njih nije ukrao ništa i nije fašist.

“Mi smatramo kako je važno da se dijalog odigrava u parlamentu, za tu vrstu razgovora smo uvijek spremni”, kazao je Vučić.

On je dodao da nemiri na prosvjedima u subotu, 16. ožujka nisu pitanje za strane službe, već za domaće.

AUTOR:

Podijeli objavu