Podijeli objavu

Vladina kritičarka Zuzana Caputova osigurala je u nedjelju uvjerljivu pobjedu nad kandidatom vladajuće stranke u prvom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj održanih tijekom vikenda, primičući se za korak bliže promociji prve slovačke predsjednice države.

Službeni rezultati pokazali su da je Caputova osigurala više od dvostrukog broja glasova za svog suparnika Marosa Scefovica, što ukazuje da je izborno tijelo odbacilo politički establishment nakon prošlogodišnjeg šokantnog ubojstva istražnog novinara koji je pisao o korupciji.

Skoro je sigurna pobjeda liberalne ekološke aktivistice, koja je osvojila 40 posto glasova, u drugom krugu izbora zakazanom za 30. ožujak nad potpredsjednikom Europske komisije Scefovicem, koji je osvojio samo 19 posto glasova.

Ishod predsjedničkih izbora vjerojatno će izazvati uznemirenost u vladajućoj stranci Smer-SD uoči općih izbora zakazanih za narednu godinu.

– Caputova ima tako veliko vodstvo da bi Scefovic morao privući skoro sve glasače poraženih kandidata, i to bi bilo nemoguće – izjavio je politički analitičar sa sjedištem u Bratislavi, Grigorij Meseznikov, za AFP.

– Birajući Caputovu, građani su uputili snažan poziv za promjene nabolje u skladu s vrijednostima liberalne demokracije. Oni koji žele kontinuitet Smer-SD na vlasti sada su očigledna manjina – kazao je Maseznikov.

Podijeli objavu