Podijeli objavu

Usluga 4G mreže koju će pružati BH Telecom bit će dostupna u svim većim gradovima u BiH već tijekom travnja ove godine, rekla je za Faktor.ba Nađa Lutvikadić Fočo, glasnogovornica BH Telecoma.

– Do kraja 2019. godine se u skladu s najavljenom dozvolom očekuje kontinuirano širenje teritorijalne pokrivenosti. Trenutno se provode aktivnosti nadogradnje, zamjene, postojećih baznih stanica – dodala je Lutvikadić Fočo.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara je na posljednjoj sjednici usvojilo odluku o uvjetima za dodjelu dozvola za pružanje usluga 4G mreže. Prema ovoj odluci, frekventni spektar za 4G mrežu će biti podijeljen na tri jednaka dijela i dodijeljen trima dominantnim operaterima u BiH, BH Telecomu, m:telu i Eronetu. Za dobivanje dozvole oni će morati uplatiti po 17,5 mil KM u pet jednakih rata.

Jedan od osnovnih preuvjeta kojeg će morati ispuniti je da u sljedećih pet godina svaki od njih osigura 90 posto pokrivenosti teritorija BiH, te 80% cestovnih pravaca, uključujući mostove i tunele.

Ono što sada predstoji je provođenje odluke Vijeća ministara, odnosno dodjela dozvola telekom operaterima.

Time će BiH prestati biti jedina država u Europi koja nije uvela 4G mrežu, a u svijetu postoji samo još nekoliko država, poput Kube, Sjeverne Koreje  i slično, u kojima nije uvedena ova vrsta usluge.

Podijeli objavu