Podijeli objavu

Prema dosadašnjim informacijama ni ove godine neće biti jedinstvenog odavanja počasti žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus poručio je da neće ići s Vladom na komemoraciju 14. travnja. Smatra da se ništa nije promijenilo kad je riječ o povijesnom revizionizmu u Drugom svjetskom ratu i odnosu prema pozdravu “Za dom spremni”.

– Zajednička komemoracija bila bi korisna. To bi bilo svojevrsno približavanje da se otvori mogućnost za razgovore i da se kroz razgovor rješava problematika vezana za povijesni revizionizam i negativizam koji se gomilao 20 i više godina, rekao je Franjo Habulin. Argument protiv, dodao je, bio bi da se nije učinilo ništa u posljednjih godinu dana, a naše članstvo smatra da je situacija još gora nego prošle godine.

Isto su najavili i predstavnici antifašističkih boraca te Srpskog narodnog vijeća. Tvrde kako država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

Srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju u Jasenovcu održat će 12. travnja.

I predstavnici antifašističkih boraca te Srpskog narodnog vijeća najavili su da neće sudjelovati s Vladom na komemoraciji 14. travnja. Oni će svoju komemoraciju u Jasenovcu održati 12. travnja, prenosi HRT.

Podijeli objavu