Podijeli objavu

Apelacijsko vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove donijelo je danas presudu u predmetu protiv Radovana Karadžića potvrđujući osuđujuću prvostepenu presudu i pooštravajući kaznu izricanjem doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

”Današnja odluka Apelacijskog vijeća predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživjeli genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH. Ni jedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti njihove najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije. Istovremeno, potvrđujući individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivnju, sudska odluka bi trebala donijeti olakšanje svim poštenim ljudima. Nema loših naroda, samo loših pojedinaca”, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio ogromni doprinos Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u otkrivanju istine i u nastojanjima da se zadovolji pravda nakon užasnih zločina koji su počinjeni tijekom novije tragične povijesti Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, on je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili ovi međunarodni sudovi. Tribunal je uspostavljen jednoglasnom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a. Odluke Tribunala moraju se poštivati, navodi Fena.

”Vrijeme je da političari i građani Bosne i Hercegovine počnu poštovati prošlost, ali i da okrenu novi list, gledaju k budućnosti, ka pomirenju i ponovo grade povjerenje među narodima koji žive u BiH. To je preduvjet da ova zemlja i njezini građani krenu naprijed” zaključio je visoki predstavnik, priopćeno je iz OHR-a.

Podijeli objavu