Podijeli objavu

Sjeverna Koreja povlači se iz zajedničkog ureda s Južnom Korejom. Bio je to simbol zbližavanja i trajnog mirovnog procesa između dviju zemalja u blizini demilitarizirane zone.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja objavilo je tu informaciju u petak.

Pjongjang je obavijestio zajednički ured da neće smetati predstavnicima Seula koji će “ostati u uredu” u Kaesongu, dijelu Sjeverne Koreje u neposrednoj blizini granice između dviju zemalja. Iz Pjongjanga je poručeno da će uskoro obavijestiti Seul o “daljnjim pitanjima u budućnosti”.

Ministarstvo ujedinjenja priopćilo je da žale zbog te odluke. Sjeverne susjede pozvali su da se uskoro vrate i nastave rad u uredu za vezu kako bi došli do punog mirovnog sporazuma.

Ured je uspostavljen nakon sastanka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina prošle godine. Nakon tog sastanka slijedio je susret Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru.

Sjeverna Koreja tek bi trebala objaviti službeno priopćenje o povlačenju iz zajedničkog ureda, prenosi Dnevnik.hr. Pretpostavlja se kako je to reakcija na sankcije koje je SAD uveo za dvije kineske tvrtke zbog poslovanja s Pjongjangom, a nakon drugog, neuspjelog, susreta Kima i Trumpa koji je završio bez dogovora.

 

Podijeli objavu