Podijeli objavu

SARAJEVO, (Patria) – Predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinovic otvorio je danas u Sarajevu međunarodnu konferenciju “Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“, kojoj prisustvuju predstavnici međunarodne zajednice, zastupnici svih nivoa vlasti u BiH, članovi Hrvatskog sabora i mnogi drugi.

Konferenciju organizuju poslanici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koji su kao članovi različitih parlamentarnih stranaka okupljeni u Zelenom klubu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Magazinović je kazao da živimo u regiji gdje se zbog međe gubi glava, a s druge strane kažemo da nam je susjed važniji od brata.

“Mi želimo dobrosusjedske odnose, ali imamo veliki problem. Hrvatska želi da odlaže nuklearni otpad 100 metara od granice. Žao nam je što Hrvatska nije prihvatila ponudu Slovenije da odlaže otpad tamo, smatrajući to preskupim projektom”, kazao je Magazinović, javlja agencija Patrija.

Pozdravio je odluku Predsjedništva BiH o Trgovskoj gori i napomenuo da je ovo primjer kako svi možemo govoriti istim jezikom.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine kazao je da se o ovom pitanju nekoliko godina vode procesi na svim nivoima vlasti, te da je Vijeće ministara 2016. godine formiralo i grupu koja je u fokusu imala ovaj problem.

Ministar je kazao da je Trgovska gora kao mjesto za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada, nepovoljna po BiH, te da je moguća arbitraža na međunarodnim sudovima po ovom pitanju.

Gradonačelnik Petrinje i zastupnik u Saboru Hrvatske Darinko Dumbović prisustvuje današnjoj međunarodnoj konferenciji. On je istakao da se godinama bori kako nuklearni otpad ne bi došao u Dvor u Trgovsku goru i kako ne bio bio određen jedan standard u budućnosti života. Kazao je da se o njemu treba brinuti na drugačiji način.

„Taj dio Pobunja i Una su jedan od najljepših krajeva koji se mogu poželjeti za život, zdrav život i za ekološku proizvodnju i sve ono što bi u budućnosti trebali imati i što je najvrijednije mir i sigurnost. Kad pogledamo nuklearni otpad iz psihološkog, ekološkog, gospodarskog i ono što je najvažnije iz sigurnosnog razloga ta pozicija nije dobra. U neposrednoj blizini Une ona je uvijek tu i postoji potencijalna opasnost da napravi nešto što nije dobro.“

Dumbović je istakao i da je sama zona u kojoj bi trebalo biti odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada sklona odronima, te da bi šteta mogla biti ogromna.

K.A.

Podijeli objavu