Podijeli objavu

Novinar Avdo Avdić saslušan je danas u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na poziv tužitelja Olega Čavke, javlja reporterka N1 Milica Vučetić.

Avdić je nakon saslušanja, ukratko opisao detalje ovog događaja uz komentar da nije ispitan o tekstu o utjecaju hrvatske obavještajne službe u Bosni i Hercegovini.

”Tužitelj me držao pola sata da čekam ispred, prethodno je doveo svjedoka inicijala H.Č. Rekao je u hodniku da čak na njega vrše pritisak. Nakon toga je Čavka pustio mene unutra. Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i ono što je ključno, pitao me odakle mi informacije o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije me pitao ništa o ovom slučaju o upadu obavještajnih službi iz Hrvatske”, rekao je Avdić nakon saslušanja.

Dodao je da nije želio otkriti svoje izvore za ovu priču.

”Nisam želio otkriti svoje izvore. Tužitelj može pitati što želi, a ja imam pravo da ne odgovorim na što hoću. Interesiralo ga je gdje se krećem i s kim se nalazim u Sarajevu. Kazao sam da se poznajem s ovim ljudima s kojima sam slikan u kafani isto kao i sa gospodinom Čavkom s kojim sam se družio”, dodao je on.

Avdić se, potom, zapitao kako tužitelj zna identitet osobe inicijala H.Č.

”Vrlo interesantno, nijedan svjedok nije otkrio identitet osobe inicijala H.Č. a ta osoba je danas privedena, dovedena na saslušanje. Kako je gospodin Čavka znao o kome  se radi, vjerovatno od gospodina Markića, ravnatelja hrvatske obavještajne službe, možda je Čavka od njih dobio informacije”, dodao je on.

”Nisu me pitali ni za jedan navod o upadu hrvatske obavještajne službe u BiH. Pitali su me da li sam suradnik neke službe”, ispričao je Avdić.

Potom je pojasnio da je u jednom trenutku odbio potpisati zapisnik sa saslušanja.

”Bilo je video saslušanje, nakon toga Čavka je odbio napraviti zapisnik o saslušanju jer nisam htio potpisati jer ne znam što potpisujem. Oni su rekli – onako kako je izjavio u kameru. Na kraju su pravili transkripte da bih mogao potpisati”, rekao je Avdić.

Podsjećamo, tužitelj Oleg Čavka poslao je Avdiću poziv da da iskaz u kaznenom predmetu koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske.

Podijeli objavu