Podijeli objavu

Reimannovi raspolažu s oko 33 milijarde eura imovine, oni su druga najbogatija njemačka obitelj. Povjesničari su konačno rasvijetlili mračno poglavlje tog njemačkog industrijskog klana.

Možda niste još nikada čuli za njemačku poduzetničku dinastiju Reimann – ali sigurno ste u rukama imali neke od proizvoda globalno poznatih marki čiji su oni (su)vlasnici: Calgon ili kava Jacobs, na primjer. Gotovo 80 godina nakon početka Drugog svjetskog rata obitelj Reimann se (sa svojim globalnim JAB holdingom) konačno suočila sa svojom prošlošću. Nacističkom prošlošću.

Kako pokazuje istraživanje lista “Bild am Sonntag” (BamS) u tvornicama i u privatnoj vili Alberta Reimanna seniora i Alberta Reimanna juniora u Ludwigshafenu očito je tijekom vladavine nacionalsocijalista bilo slučajeva nasilja i zloporabe prisilnih radnika. List piše da su dva navedena poduzetnika bili uvjereni nacionalsocijalisti i antisemiti – koji su znatno profitirali od Drugog svjetskog rata.

Nasljednici žele razjasniti stvari

Iz okruženja nasljednika obitelji Reimann, koji su po vlastitim navodima prije tri godine angažirali jednog neovisnog povjesničara kako bi u potpunosti rasvijetlio nacističko poglavlje u povijesti firme, ti su navodi u međuvremenu potvrđeni. „Osjećamo olakšanje da je to sad sve vani”, odgovorili su oni na novinarski upit.

Peter HarfPeter Harf

Peter Harf, osoba od povjerenja obitelji Reimann i šef JAB Holdinga, za „BamS” je rekao: „Reimann senior i Reimann junior bili su krivi. Ta dva poduzetnika su se ogriješila o zakon, oni su zapravo morali u zatvor.”

Gospodarski povjesničar Paul Erker sa Sveučilišta u Münchenu prije nekoliko tjedana je Reimannovoj djeci (četvero ih je), jednom unuku bivšeg patrijarha te Harfu prezentirao rezultate dosadašnjeg istraživanja. „Bili smo bez riječi dok je pričao profesor Erker. Sramili smo se i bili smo bijeli kao krpa. Nema se tu što uljepšavati. Ti su zločini odvratni.”

Donacija od deset milijuna eura

Poduzetnici su najavili da će jednoj prikladnoj organizaciji donirati deset milijuna eura. Rezultati studije o nacističkoj povijesti vlastite tvrtke trebali bi biti predstavljeni iduće godine. Korijeni dinastije Reimann sežu do sredine 19. Stoljeća, kada su Johann Adam Benckiser i Karl Ludwig Reimann u Ludwigshafenu otvorili kemijsku tvornicu. Obitelj i danas posjeduje suvlasnički udjel u globalnom koncernu Reckitt Benckiser koji novac zarađuje svakodnevnim potrošačkim dobrima poput  Clearasila, Kukidenta ili Calgona.

U portfelju je i američki kozmetički koncern Coty, čiji su najpoznatiji brendovi marke parfema “Calvin Klein” i “Gucci”.

Kako je rastao imperij?

Proteklih je godina JAB Holding uložio milijarde eura u nove akvizicije na tržištu prehrambenih proizvoda. Obitelj je aktivna i na tržištu kave. Preko JAB Holdinga kontrolira gigante u tom segmentu, poput Jacobs Douwe Egberts s brendovima “Jacobs”, “Tassimo” ili “Senseo” te lance poput Peet’s Coffee ili Stumptown Coffee Roasters.

Zahvaljujući toj ekspanziji, JAB je u međuvremenu na američkom tržištu postao glavni konkurent Nestléa. Imperij je u SAD-u proširen kupovinom proizvođača bezalkoholnih pića Dr Pepper Snapple, s markama “Schweppes” ili “7up”. Obitelj Reimann je u 2018. po procjenama „Manager Magazina” posjedovala imovinu od oko 33 milijarde eura. Na listi najbogatijih Nijemaca, Reimannovi se nalaze na drugom mjestu.

U članku u kojem piše o nacističkoj prošlosti obitelji Reimann, list „BamS” se poziva na do sada neobjavljene dokumente iz nekoliko njemačkih arhiva. Oni, kako se tvrdi, pokazuju i da su Reimannovi već 1931. donirali novac SS-u. Heinrichu Himmleru, čovjeku koji je kao čelnik SS-a organizirao Holokaust, Albert Junior je 1. srpnja 1937. Pisao ovo: “Mi smo više od sto godina staro, čisto arijsko obiteljsko poduzeće. Vlasnici su bezuvjetni pristalice rasnog nauka”.

Ne samo sljedbenici, već istomišljenici počinitelji

Gospodarski povjesničar sa Sveučilišta u Bielefeldu, Christopher Kopper, čovjek koji je po navodima lista „BamS” analizirao otkrivene dokumente, kaže: „Otac i sin očito nisu bili politički oportunisti, već nacionalsocijalisti iz uvjerenja.” Ponašanje Reimannovih dokazuje manjak suosjećanja i njihovu suglasnost s nacionalsocijalističkom rasnom ideologijom, naglašava Kopper.

Obitelj Reimann nerado se pojavljuje u javnosti. Na pitanje zašto je poglavlje vlastite povijesti između 1933. i 1945. tek sad obznanjeno, Kopper napominje da je tvrtka tijekom nacističke vladavine djelovala pod drugim imenom. Šef JAB Holdinga dodaje da su Reimannova djeca početkom ovog tisućljeća počela prekopavati i čitati dokumente svog oca. I početkom 2014 su donijeli odluku da povijest Reimannovih konačno rasvijetle – u potpunosti i to neovisno.

Embedded video

Nacistička prošlost njemačkog industrijskog klana 1

DW Hrvatski@dw_croatian

I u Njemačkoj ima pokušaja historijskog revizionizma – npr. kada se radi o nazi režimu i stradanju 25.000 nedužnih civila u Dresdenu u #WWII. Kako društvo reagira na te pokušaje, pitao je @DomagojNovokmet DW-novinara @srecko__matic. Analiza na @N1infoZG ➡️ https://youtu.be/uja3m914zPg 

See DW Hrvatski’s other Tweets

haz/kle (dpa, ap, afp)

Podijeli objavu