Podijeli objavu

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su u suradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, nakon višemjesečne istrage, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Freud”, vezano za krivično djelo „Organizirani kriminal“, a u vezi a krivičnim djelima „Ucjena“ i „Prevara“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provode se pod nadzorom Okružnog tužiteljstva Trebinje koje pruža pravnu pomoć postupajućem Tužiteljstvu Zapadno-hercegovačke županije Široki Brijeg.

U sklopu navedene akcije izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području općine Foča, Republika Srpska, te su uhićene četiri osobe iz Foče inicijala N. D., M. D., D. V. i B. M., koji će uz pratnju policijskih službenika Sektora uniformirane policije FUP-e, iz PU Foča biti provedeni u prostorije Federalne uprave policije u Mostaru, gdje će nad istim biti nastavljena kriminalistička obrada, nakon čega će biti u zakonskom roku predani Županijskom tužiteljstvu Zapadno-hercegovačke županije uz Izvješće o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz gore navedenih krivičnih djela, a radi se o većoj količini krivotvorenog novca, te drugi predmeti.

Za osobe protiv kojih se poduzimaju navedene aktivnosti postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizirane kriminalne grupe s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinili više krivičnih djela na način da su koristeći Faceboook profile kontinuirano postavljali objave za sigurno prognoziranje sportskih rezultata na kojim su postavljali fotografije dobitnih listića sportskih kladionica kao i fotografije i objave dobitnika novčanih dobitaka od prognoziranja sportskih rezultata.

Osumnjičeni su Facebook profile koristili za uspostavljanje kontakata sa osobama (potencijalnim žrtvama prevare) koji su informacije s navedenih profila prihvaćale kao istinite. Nakon što bi uspostavili kontakt s potencijalnim žrtvama iste bi uvjeravali da se radi o ozbiljnim organizacijama koje se bave prognoziranjem sportskih rezultata, sve kako bi isti uspostavili suradnju s njima, a kad bi potencijalne žrtve na to pristale, koristeći se ucjenama primoravali su ih na daljnju suradnju, te na taj način od istih dobivali veće novčane iznose, piše N1.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

Podijeli objavu